• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji preminulo još 9 osoba, zaraženo još 411 ljudi, ukupno 4.465

U poslednja 24 sata, u Srbiji je preminulo 9 pacijenata od posledica infekcije koronavirusom, a virus je potvrđen kod još 411 osoba, saopštila je na konferenciji za medije zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je ukupno potvrđeno 4.465 slučaja koronavirusa.

Od prethodnog dana do danas u 15 časova, testirano je 2.440 osoba od kojih je 411 pozitivno na koronavirus.

Na respiratoru je 131 pacijent a njih 3.006 je hospitalizovano.

Ukupno je testirano 23.398 osoba a ukupan broj preminulih od početka epidemije je 94.

Kon: Zbog nerazumevanja u javnosti hteo sam da se sklonim 

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, prijavljeno je prisustvo virusa u Domu za smeštaj odraslih i starih “Stara pruga”, u domu “Doživeti stotu”, u Gerontološkom centru u Nišu, u domu “Nana” u Beogradu, u domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace, u Domu za smeštaj odraslih Kulina, u domu u Smederevu, u “Euskulap centru” u Nišu, u Centru za zaštitu dece, odojčadi i omladine u Beogradu, u Domu za smeštaj odraslaih i starih “Sunčev breg” u Beogradu, gradski centar za socijalni rad u Beogradu odeljenje Novi Beograd i Gerontološkom centru Beograd, usluga pomoć u kući. Zaključno sa današnjim danom, virus je detektovan kod 208 korisnika i kod 30 zaposlenih. 

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je na svom Fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što je bio izložen ozbiljnim kritikama i napadima na ukupan rad njga lično i stručnog tima.

“Pored toga duboko me je pogodila molba Sinoda SPC zato što na neki način negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spase život. Shvatajući da do te mere ima nerazumevanja u javnosti osetio sam potrebu da terba da se sklonim. Posle poziva predsednika bio sam na razgovoru kod predsednika i premijerke. Osećam dužnost da na neki način pokušam ovo da objasnim. To je snažna podrška predsednika i moram da je potpuno javno iskažem. Bez ako snažne podrške presdenika i vlasti ove zemlje mi ne bismo bili u stanju da uradimo ništa drugo osim da pričamo”, rekao je Kon.

Zahtev za kretanje osobama sa autizmom apsolutno opravdan 

Kisić Tepavčevićeva navodi da je zahtev za dozvolu kretanja osobama sa autizomom u periodu zabrane kretanja bio stručno apsolutno opravdan.

“Određen je jedan nezavisni termin za sve roditelje sa decom koje imaju zastoje u razvoju, a pogotovu sa decom sa poremećajima iz spektra autizma. Taj termin je svakog dan od 18 do 20 časova”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Kon dodaje da situacija u Gerontološkom centru u Nišu ima već uticaja na stanje u zdravstvenom sistemu Niša, ali i čitavog poteza – Ćuprija, Paraćin, Prokuplje, Leskovac.

“Tu se otrkiva veći procenat pozitivnih nalaza od onih koji su testirani. To pokazuje da je virus tu daleko aktivniji nego u ostalom delu Srbije. Tako se jedino može protumačiti. U Vojvodini sada gotovo potpuno smiruje sitaucija, što ne znači da virusa nema, ali je kod testiranih svega ispod deset posto prisustvo, dok u pomenutim delovima ta prisustvo nekad ide i do blizu 50 odsto”, kazao je Kon. 

Svaka nedelja ključna u borni s virusom 

Kisić Tepavčevićeva navodi da stručnjaci iznova ponavljaju da nismo pasivni posmatrači krivulje, nego na tok utičemo sami.

“U ostalim delovima imamo trendove pada i stabilniju epidemiološku situaciju, ali iskustvo iz gerontoloških centara i nekh delova Srbije nam pokazuje šta može da se desi ako popusti neka karika”, smatra Kisić Tepavčevićeva. 

Svaka nedelja je, objašnjava, ključna u borni sa virusom.

“Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik i svi mu se radujemo. Ove godine je specifična situacija i izgleda da nam nikada više vere i volje nije potrebno da sačuvamo i sebe i svoje najbliže. Stručni stav je potpuno jasan i jednoglasan. Bilo kakvo okupljanje je rizično za zdravlje populacije”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.  

Prema njenim rečima, U Psihijatrijskoj bolnici Gornja toponica je virus ušao.

“I tu se radi poslednjih dana intenzivno epidemiološko istraživanje. Tu ima preko 500 pacijanata i 400 zdravstvenih radnika. Radi se testiranje. Kod preko 40 osoba je potvrđeno prisustvo infekcije. I trenutno se sprovode mere i izolacija koja će sprečiti dalje širenje virusa”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica / RTS

Comments

Pročitaj još