• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture “Gračanica” – Program kulturnih dešavanja u petoj nedelji izolacije

Pred nama je peta nedelja izolacije i novih ograničenja. U proteklim, posleratnim godinama kultura i duhovnost su bile istinska sloboda koja je pomagala ljudima da opstanu. To je bila važna podrška umetnicima koji su svih ovih godina imali i stekli svoju vernu publiku. Ona ih je čekala od malih sredina, kao što je Velika Hoča do grada Kosovske Mitrovice. U vremenu ove, najnovije izolacije, naša publika opet čeka svoje umetnike i stvaraoce, pa je programe koje je Dom kulture “Gračanica” emitovao preko fejsbuka i instagrama, u protekle četiri nedelje, posetilo i pogledalo preko 19 000 pratilaca. U većini programa uživo govore poznati stvaraoci, ovo je prilika da im postavite pitanja i da razgovarate sa njima.

Za petu nedelju programa Kultura u Doba korone pred našom publikom su sledeći sadžaji:

Ponedeljak 13. april

Program pete nedelje počinjemo zvucima džez muzike. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ su nove i stare pesme srpske džez pevačice, kompozitorke i tekstopisca Lene Kovačević. Ovo je i prilika da se podsetimo njenog koncerta koji je sa Džezerima održala u Gračanici 2016. godine.

Lena Kovačević će se publici obratiti preko naše stranice i najaviti novi koncert u Gračanici.

Utorak 14. april

Petar Đuza – Umetnost kao otpor i nepristajanje

Treću nedelju za redom Dom kulture predstavlja eminentne likovne umetnike sa Kosova i Metohije i njihovo stvaralaštvo. Profesor Petar Đuza, sa kojim razgovaramo ovog utorka, pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored slikarstva i pedagoškog rada na Fakultetu umetnosti, profesor Đuza se bavi likovnom kritikom, teorijom umetnosti, kao i savremenim vidovima vizuelnih umetnosti i multimedijom. Razgovor sa profesorom Petrom Đuzom će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, slikar. Nakon razgovora, biće prikazana izložba Đuzinih slika iz fundusa Doma kulture Gračanica nastalih na likovnoj koloniji “Vidovdan”.

Sreda 15. april

Emitujemo lutkarska predstavu „Budi to što jesi“ po motivima istoimene priče Florijana Zdenjaka, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Predstava „Budi to što jesi“ je priča o malom tužnom psiću Glisti, koji je nesrećan zato što ga drugi psi ismejavaju i rugaju mu se zbog njegovog izgleda. Tako sav utučen pokušava da uz pomoć drugih životinja reši svoj problem.
Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Nevena Nedeljković nekadašnji član AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

Četvrtak 16. april

Dokumentarni film „Bogoslovija zvuci“

Dokumentarni film „Bogoslovija zvuci“ autora Predraga Radonjića prikazuje život učenika u Bogosloviji „Kirilo i Metodije u Prizrenu nakon obnove 2011. godine. Ovaj dokumentarac je pobednik Festivala dokumentarnog filma GRAFEST. I ovog četvrtka preporučujemo filmove “Dani vina i ruža” i “Zalazak sunca” iz knjige “52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak 17. april

Na Veliki petak neće biti programa.

Subota 18. april

Škola baleta

Subota je dan za Školu baleta. Nastavnik baleta Nikola Korać pripremio je nove video lekcije. Stoga ove subote budite ispred vaših računara raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu i obucite triko.

Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još