• Početna>
  • Vesti>

Held poručio Tačiju da Lajčak predstavlja sve zemlje članice EU u dijalogu Kosova i Srbije

Nemački ambasador u Prištini Kristijan Held izjavio je u intervjuu za Balkan Insajt da slovački diplomata Miroslav Lajčak, u ulozi izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije, ne predstavlja Slovačku već EU sa 27 država članica.

“Glasine da EU drži jednu stranu zbog toga što Lajčak potiče iz zemlje koja ne priznaje Kosovo namerno je pogrešno tumačenje mehanizama EU. Na svom novom zadatku gospodin Lajčak ne predstavlja Slovačku, već EU sa 27 država članica, 450 miliona stanovnika i najvećom ekonomskom zonom na svetu”, rekao je Held.

Predsednik Kosova Hašim Tači konstantno je oštro kritikovao EU u pogledu procesa dijaloga sa Srbijom. On se čak kategorički usprotivio imenovanju Slovaka Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, zato što Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Između ostalog, Held je rekao da Lajčak ima potpuno poverenje zvaničnog Berlina i da će on predstavljati i Nemačku u dijalogu između Kosova i Srbije.

“I kao ambasador ponosne države članice koja pripada ovoj porodici, mogu reći da Lajčak uživa potpuno poverenje moje vlade na svojoj novoj funkciji, gde će takođe predstavljati i Nemačku kao zemlju članicu”, rekao je nemački ambasador.

Held je dodao da je na EU i državama članicama da odaberu svoje osoblje, podsetivši na poziv kancelarke Angele Merkel za nastavak dijaloga između Prištine i Beograda.

“Na EU i zemljama članicama je da biraju osoblje za svoje rukovodeće položaje, kao što to pravo pripada i Kosovu. Kako je kancelarka Merkel rekla prošle nedelje, jedva čekamo da vidimo nastavak dijaloga od strane Kosova koji će voditi njegova vlada. Vlada Kosova je upravo napravila veliki korak napred sa ukidanjem takse. Odluku su pozdravili i Brisel i države članice, uključujući Nemačku. Sada je važno da se obnove razgovori i da se reše sva nerešena pitanja”, rekao je Held.   

Izvor: Gazeta express/ Kosovo Online

Comments

Pročitaj još