• Početna>
  • Vesti>

Lajčak počinje konsultacije o dijalogu Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.

Peter Stano je rekao da je mandat novog specijalnog predstavnika EU da se postigne “sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumeva ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine”.

Upitan na konferenciji u Briselu da li će Miroslav Lajčak imati mandat da interveniše i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore u svetlu Zakona o slobodi veroispovesti, Peter Stano nije dao konkretan odgovor, već je podsetio da se deo mandata Lajčaka odnosni i na poboljšanje dobrosusedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

“Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i doslednosti EU politike na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Miroslava Lajčaka za novog Specijalnog predstavnika naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijalog Beograda i Prištine.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je na pitanje Tanjuga o prvim zadacima Lajčaka, odogovorio da će mu on pomagati u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu Beograda i Prištine.

“Na početku mandata sam rekao da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gde bi mi morali da se popravimo. Možda nismo rešli izraelsko-palestinski problem, ali trebalo bi da budemo u stanju da rešimo problem u našem neposrednom susedstvu”, izjavio je Borelj.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da se, prilikom određivanja mandata novom Specijalnom predstavniku, Hrvatska zalagala da on bude uključen i u rešavanja pitanja vezanih za BiH.

Dodaje se da se kompromisno rešenje našlo u formulaciji da je Miroslav Lajčak zadužen za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Još je nejasno na koja se to konkretno pitanja može odnositi i gde su linije preklapanja, odnosno razdvajanja resora Specijalnog predstavnika EU i komesara za proširenje.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još