• Početna>
  • Vesti>

Bahtiri: Očekivao sam da Tači podnese krivičnu prijavu protiv Dika Martija

„Očekivao sam da će Tači podneti krivičnu prijavu protiv Dika Martija, a ne mene“, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri neposredno nakon što se preko medija saznalo da je Hašim Tači podneo krivičnu prijavu protiv Bahtirija zbog njegove nedavne izjave u medijima, kada je rekao da, ukoliko ne bude bilo novih izbora, može doći do bratoubistva.

Za portal na albanskom jeziku iz Južne Mitrovice „Veriu.info“ Bahtiri kaže da su tačke navedene u Tačijevoj krivičnoj prijavi više poput „fontane želja, nego zakonskog osnova“.

„Nikada u životu nisam lično nikome pretio, a kamoli nečijoj porodici. Spreman sam 24 sata dnevno da dam objašnjenja pravosudnim organima, uprkos činjenici da sam jednom već dao izjavu“, rekao je Bahtiri.

Po nalogu tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, tužilaštvo pri Osnovnom sudu u Mitrovici 30. marta pokrenulo je istragu  protiv gradonačelnika sa juga, nakon što je direktno na jednoj od kosovskih televizija izjavio: „Predsednik neka raspiše izbore, inače može da bude bratoubistva“, čime se sumnjiči da je počinio krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“ član 141. kosovskog Krivičnog zakonika.

Bahtiri sada kaže da nastavlja sa „neprekidnom posvećenošću da ostane u blizini građana Mitrovice u ovom teškom vremenu kada svet prolazi kroz pandemiju koronavirusa“, piše Veriu.info dalje.

Bahtiri je podsetio na izjavu kosovskog predsednika od pre deset godina kada je za Rojters kazao da „Dik Marti mora da nađe dobre advokate“ zato što „ni na koji način ne može pobeći od pravde zbog svoje klevete“.

Nakon što je nedavno usred pandemije koronavirusa izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija koja je trajala manje od dva meseca, Tači pokušava da formira novu vladu bez izbora, čemu se Samoopredeljenje oštro protivi, a čiji je sada Bahtiri član.

Samoopredeljenje se poziva na ustav, prema kojem je Tači dužan da prethodno zatraži od Samoopredeljenja da predloži svog kandidata za mandatara, za šta nije čak ni utvrđen precizan rok, odnosno insistira na novim izborima po završetku pandemije.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još