Helt pozdravio saradnju Vitie i Jevtića na zaštiti zdravlja građana i osudio „tendeciozno novinarstvo“

Nemački ambasador na Kosovu, Kristijan Helt, iskazao je poštovanje ministrima u kosovskoj vladi Arbenu Vitiji i Daliboru Jevtiću koji su, kako kaže, pronašli dodirne tačke koje su u zajedničkom interesu u borbi protiv koronavirusa. 

U svojoj reakciji nemački ambasador poručuje istovremeno da se izgleda nekima ne sviđa saradnja, uputivši kritiku medijima zbog načina izveštavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa. 

Ambassador Christian Heldt✔@GermanAmbKOS

Impact of COVID felt everywhere, doesn’t halt at community lines. So respect to gov ministers #ArbenVitia and @jevticdalibor reaching out for common ground in the interest of all. It is about human lives and safety for everybody living here, so please carry on. 16:57 – 5. апр 2020.Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима22 људи прича(ју) о овоме

„Uticaj Covid-19 oseća se svuda, ne zaustavlja se na linijama zajednica. Zato odajem poštovanje ministrima Arbenu Vitiji i Daliboru Jevtiću, koji su pronašli dodirne tačke koje su u zajedničkom interesu. Radi se o ljudskim životima i sigurnosti svih ljudi koji ovde žive, tako da vas molim da nastavite zajednički da radite“, poručio je Helt na Tviteru.

Kosovski ministar zdravlja na dužnosti, Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, sastali su se pre tri dana u Prištini, odakle su u zajedničkom obraćanju javnosti pozvali građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv virusa korona. Ministar zdravlja tada je poručio da su „zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.“

Narednog dana sa glavnog Ibarskog mosta zajedničke poruke uputili su gradonačelnici Južne i Severne Mitrovice, Agim Bahtiri i Goran Rakić, zajedno sa komandantom KFOR-a, o tome da virus ne poznaje nacionalnost ni granicu, upozorivši građane na obavezu restrikcije kretanja.

Već sledećeg dana Krizni štabovi opština Kosovska Mitrovica i Zvečan odlučili su da ove opštine stave u karantin zbog naglog širenja virusa korona u njima.

Više zvaničnika vlade u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, potvrdilo je da je odluka doneta u punoj koordinaciji Prištine sa lokalnim rukovodstvima na severu, i da će se koordinacija nastaviti.

Nasuprot ovim porukama, stigao je snažan napad kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kazao da sa zabrinutošću prati situaciju na severu, a koja je „neprihvatljiva i rezultat nemarnosti i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo u pružanju zaštite građana i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Istovremeno, bilo je i više izveštaja medija u Prištini o tome da je građanima iz Južne Mitrovice zabranjen odlazak na sever, uključujući i javni servis RTK, dok su se na pojedinim portalima pojavili spiskovi oko 200 osoba sa severa sa imenima i brojevima telefona koja su u izolaciji.

„Ali izgleda da se nekima ne sviđa saradnja. Poput tendencioznog novinarstva koje nadilazi profesionalnu etiku i ne pomaže ljudima na terenu. A radi se o ljudskim životima, preko granica zajednica, sigurnost za jednog je sigurnost za drugog. Tako da vas molim, ponašajte se odgovorno“ – poručio je nemački ambasador.

Kritike pojedinim kosovskim medijima zbog načina izveštavanja prethodnih dana u vezi sa koronavirusom uputili  su i Kancelarija Ombudsmana na Kosovu, šef UNMIK-a, Zahir Tanin, kao i Evropska federacija novinara (EFJ).

Izvor Kossev

Comments