Krizni štab: Kosovska Mitrovica i Zvečan u karantinu, odluka stupa od 18 h

Krizni štabovi Kosovske Mitrovice i Zvečana doneli su odluku da ove dve opštine zbog novog broja obolelih o Kovid-19 budu od 18 časova u karantinu do daljnjeg. Ovu meru saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

“Na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih korona virusom u opštini Severna Mitrovica i opštini Zvečan a sve u cilju zaštite naših građana, imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo za Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom” saopštio je Rakić.

“Ova odluka znači da nijedan građanin ne može da napusti ili da uđe na ovo područje osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdevanja najosnovnijim životnim namirnicama, što su prehrambeni proizvodi, lekovi i slično. Izuzetak su i vršenje usluga i aktivnosti koje su uvezi sa upravljanjem pandemijom korona virusa” dodao je Rakić.

Slobodno kretanje omogućeno je rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i administracija opštine kao i Kriznom štabu sa potrebnim službama.

“Slobodno kretanje omogućeno je i za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija” ističe Rakić.

On je pozvao građane na poštovanje propisanih mera, da razmišljaju jedni o drugima kako bi ovu situaciju prevazišli sa što manje posledica.

“Uprkos teškoćama i izazovima koja ova situacija može izazvati, moramo pokazati odgovornost i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo jer je to u cilju zaštite naših građana i zaštite javnog zdravlja koje je sada u opasnosti” rekao je on.

Rakić je podsetio da su zabranjeni skupovi u svim sredinama, privatnim i javnim kao i u otvorenim i zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje stručnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije korona virusa, gde je dopuštena socijalna distanca od 2 metra.

U slučaju sahrane, pogrebu mogu prisustvovati samo članovi bliske porodice pokojnika i osoblja koje obavlja sahranu, rekao je Rakić.

“Kada izlazite u kupovinu, pozivamo vas da u grupi ne bude više od dve osobe i da svaki put držite distancu socijalne udaljenosti od 2 metra. Verujemo i nadamo se da ćemo odgovornim ponašanjem uspeti da zaštitmo zdravlje naših građana a pre svega njihove živote, ali ćemo, ako bude bilo potrebno, preduzeti druge mere u skladu sa situacijom i stanjem na terenu” naglasio je Rakić.

Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na korona virus, biće smeštene u privremene smeštaje a to je Studenstki centar u našem gradu gde će kako kaže Rakić, biti pod stalnim i stručnim nadzorom. Naravno, dodao je on, za specifične slučajeve će se preduzimati dodatne mere.

Kretanje između samih opština koje su u karantinu je dozvoljeno.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments