Elek: U srpskim sredinama na KiM 12 zaraženih

U četiri opštine na severu Kosova trenutno ima 12 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su dve osobe na lečenju u Beogradu i Nišu, potvrdio je za Kosovo Onlajn zamenik direktora Kliničko – bolničkog centra u Severnoj Mitrovici doktor Zlatan Elek.

Elek je rekao da se trenutno na Infektivnoj klinici u njihovoj zdravstvenoj ustanovi nalaze dva pacijenta sa stabilnom kliničkom slikom, dok je jedna osoba, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, jutros transportovana za Niš.

“Ostali pacijenti koji su pozitivni na Covid su u samoizolaciji”, rekao je dr Elek.

On je istakao da se u Zavodu za javno zdravlje na dnevnom nivou testira između 20 i 25 osoba kod kojih se sumnja zaraza koronavirusom.

“Sada nam rezultati stužu mnogo brže s obzirom da smo upućeni na Institut u Kraljevu, tako da uglavnom dobijamo rezultate od prethodnog dana za broj pozitivnih i negativnih pacijenata. Imamo veliku pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nadležnog ministarstva i vlade, a očekujemo i pomoć koja će nam u toku dana stići u smislu kolega epidemiologa sa Instituta ,Batut’. Imamo određenih kapaciteta na Infektivnom odeljenju i nadamo se da ćemo osposobiti i veći broj jedinica za smeštaj”, rekao je Elek.

Zamenik direktora KBC – a je rekao da se u konsultacijama sa Kriznim štabom i timom stručnjaka razmatra mogućnost osposobljavanja dodatnih kapaciteta u novoizgrađenoj hali sportova.

On je odbacio glasine koje se ovih dana mogu čuti po gradu da je koronavirus ušao u zdravstvene ustanove dodajući da je zdravstveni radnik kod koga je otkriven koronavirus na lečenju u Beogradu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još