• Početna>
  • Vesti>

KP: Pandemija se koristi za sajber kriminal, budite oprezni prilikom korišćenja Interneta

Institucije na Kosovu pojačavaju svoje napore u borbi protiv širenja COVID-19 usvajanjem različitih mera, nažalost ovu situaciju koriste pojedinci putem savremene tehnologije radi ostvarivanja materijalne koristi, ali i za druge nezakonite svrhe, saopštila je Kosovska policija.

Navode da prema podacima INTERPOL-a i EUROPOL-a, može da se zaključi da je situacija u vezi sa COVID-19 učinila da preovlada sajber kriminal usmeren ka institucijama i pojedincima ali i da su slične situacije zabeležene na Kosovu.

„U okviru sprečavanja i borbe protiv sajber kriminala, Kosovska policija je naišla na nekoliko pretnji kojima su izloženi građani, posebno ovih dana kada je većina dnevnih aktivnosti preusmerena na korišćenje Interneta“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je od nastanka pandemije COVID-19 došlo do porasta broja lažnih profila na društvenim mrežama putem kojih su pojedinci pokušali da profitiraju objavljivanjem lažnih vesti.

Takođe je došlo do povećanja broja slučajeva u vezi sa korišćenjem kompjutera, među kojima je i krađa identiteta zarad ostvarenja profita, dodaju iz policije.

„Primećeno je da u ovom vremenu kada je ljudima potrebna solidarnost i pomoć, sajber kriminalci pokušavaju da profitiraju varanjem kroz razne platforme za donacije“, dodaje se u saopštenju.

Kosovska polciija poziva građane da budu oprezni prilikom korišćenja Interneta, uz par preporuka:

– Pažljivo proverite primljene imejl poruke, ne odgovarajte na sumnjive poruke.
– Ne konektujte se na sumnjive veze i ne otvarajte sumnjiva dokumenta.
– Preduzeća da povećaju oprez pri komunikaciji i finansijskim transakcijama putem Interneta.
– Budite oprezniji prilikom kupovine putem Interneta. Proverite veb lokacije koje nude proizvode (da li imaju podatke za kontakt osobu, imejl adresu, telefon, fizičku adresu, korisnike, ocene i kritike kupaca).
– Proverite vesti koje čitate! Internetom kruže netačne i zlonamerne vesti, njih bi trebalo izbegavati.
– Budite izuzetno pažljivi kada donirate putem Interneta, nekoliko puta proverite da li je inicijativa legalna i legitimna i ko stoji iza nje.

Izvor: Kossev,RKM

Comments

Pročitaj još