• Početna>
  • Vesti>

Radnik zatvora u Mitrovici pozitivan na Covid-19, sedmoro imaju simptome

Predsednik Privremenog organa i opštinskog Kriznog štaba Aleksandar Spirić, na konferenciji za novinare danas je saopštio da je registrovan jedan novi slučaj pozitivan na Covid- 19, kod radnika mitrovačkog zatvora.

Situacija na severu Kosova i Metohije je izuzetno zabrinjavajuća, pre svega u Kosovskoj Mitrovici rekao je Spirić i dodao da se kod sedam čuvara zatvorske jedinice rade ispitivanja koji imaju slične simptome, ali da će i ostali biti testirani “Danas će ih testirati ekipa iz Prištine pošto je reč o njihovoj zatvorskoj službi” rekao je i dodao da će radnik zatvora biti prebačen na dalje lečenje u Niš. Istakao je da su momenti u kojima se nalazi grad zabrinjavajući.

Bitno je da se svi oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa ljudima kod kojih je potvrđen Kovid-19 da se što pre jave epidemiologu i svi oni koji imaju bilo kakve simptome.

“Ne smemo ništa da krijemo, moramo da budemo odgovorni, transparentni. Nalazimo se u situaciji, posebno za Kosovsku Mitrovicu koja je gusto naseljena, koja naravno može da u jednom momentu ima i više desetina obolelih. Nemoj da dozvolimo da se slični scenariji dešavaju u Kosovskoj Mitrovici, kao što su se dešavali u ostalim gradovima u Evropi, budimo maksimalno odgovorni i shvatite da bez preke potrebe ne treba da izlzimo vani. Ostanite kod kuće to je jedini način zaštite i jedini spas. Verujte reč je o vašim životima, reč je o vašem zdravlju” rekao je Spirić dodavši da je Krizni štab na raspolaganju 24 časa za građane Kosovske Mitrovice.

Bilo ko kakav simptom da ima obavezan je da se javi što hitnije epidemiologu kako bi se ispoštovale sve procedure i zdravstveni protokoli po pitanju zbrinjavanja, rekao je Spirić i dodao da ukoliko se “budemo neodgovorno ponašali imaćemo novo žarište u Kosovskoj Mitrovici koje će imate nesagledive posledice”.

Istakao je podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa direktorom Markom Đurićem, predsedniku i premijerki Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić i celom državnom vrhu i Kriznom štabu Srbije, koji je kako je rekao su na raspolaganju i žele da pomognu. Pozdravio je dolazak epidemiloga koji će dodatno omogućiti i dati smernice kako i na koji način Kosovska Mitrovica i građani na severu i svim srpskim sredinama da se ponašaju u narednom periodu.

Predsednik Privremenog organa rekao je da se redovne aktivnosti opštine nastavljaju, distribucija pomoći sovijalno ugroženim porodicama i penzionerima. “Gotovo svim penzionerima, ne samo onima koji imaju minimalna primanja do 15 hiljada dinara, već gotovo svi penzionerima u gradu smo distribuirali pakete pomoći sa životnim namirnicama. Kada je u pitanju donacija od UNICEFa u higijeni, za sve socijalno ugrožene porodice uglavnom su podeljeni” rekao je Spirić .

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još