• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Politički diskurs o krvi, izdaji i puču kulminacija ponašanja neodgovornih pojedinaca

Mustafa ocenio je ponašanje i javne istupe gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija kao vrhunac ponašanja neodgovornog pojedinca na Kosovu.

“Gde je naša odgovornost za našu zemlju, naciju i porodice? Politički diskurs o krvi, izdaji, puču, državnom udaru, otporu, bratoubilaštvu i građanskoj pobuni vrhunac je ponašanja neodgovornih pojedinaca na Kosovu, ali i nekih u Albaniji”, napisao je Mustafa u postu na Fejbuk nalogu.

Mustafa je reagovao na izjavu Bahtirija, koji je pozvao kosovskog predsednika Hašima Tačija da raspiše nove izbore kako ne bi došlo do bratoubilaštva i upitao za koga je sve to.

“Za našu (i njihovu) decu, naše porodice, našu braću i sestre. Našu državu! Albaniju! Ove izjave nisu namenjene  gljivicama, insektima, gmizavcima! Oni ne govore o filmovima koje ćemo gledati na TV-u, već o  radnji kosovskog proleća. To je ista kuhinja koja je podržala krvoproliće u Albaniji 1997. godine u ime revolucije. Razlikuju se samo po imenima, kao partijski ekstremisti ili pridošlice u stranci, koji postaju portparoli zla. Uz ove, i neki savetnici našeg premijera dovedeni iz Albanije, ali i nekim analitičarima i kolumnistima,  Kosovo izgleda kao mesto za safari. Za lov na ljude”, ocenio je Mustafa.

Prema njegovim rečima, ne samo da su te izjave ispod bilo kakvog etičkog i ljudskog nivoa već “ništa boljeg nivoa nije ni onaj koji je njih doveo ovde da dizajniraju sudbinu Kosova sa ekstremnim levičarskim teorijama.”

“Nije tačno da su građani birali premijera, predsednika skupštine, predsednika zemlje, potpredsednike vlade i ministre. Ni jednog od njih. Ama baš nikoga! Narod je izabrao poslanike Skupštine Kosova, koji su jedini koji imaju mandat naroda”, istakao je Mustafa.

Naveo je da je premijera, predsednika skupštine i predsednika Kosova birala skupština, na osnovu sporazuma o političkoj koaliciji.

“Onaj ko vas bira, takođe ima pravo da vas razrešava. Pozivanje na narod i imitiranje svetaca je manifestacija populizma i nedostatka demokratske svesti i kulture”, ukazao je Mustafa.

Podsetio je da su građani koji su glasali na izborima 6. oktobra prošle godine Samoopredeljenju poverili četvrtinu glasova (29 poslanika od 120), DSK-u drugu četvrtinu (28 poslanika od 120), dok su ostali subjekti dobili podršku za 63 poslaničkih mesta.

“To su nominalni glasovi, jer polovina građana nije glasala. Zato moramo da se pozovemo na svoj razum, mudro da postupimo i da se spustimo na zemlju. Niko nije dobio više od četvrtine glasova onih koji su izašli na birališta ili više od 1/8 glasova građana koji imaju pravo glasa. Prema tome, niko ne može da deluje kao apsolutni pobednik i niko ne može da vrši apsolutnu vlast”,  podvukao je Mustafa.

Prema njegovom mišljenju, borba protiv kriminala i korupcije nije borba pojedinca, već je odgovornost institucija.

“Ja sam među onima koji su javno izjavili da DSK i Samoopredeljenje mogu ovu borbu da učine uspešnijom. Ali, ne kao rat dosijeima, ne kao političku osvetu, već kao pravni postupak. Dakle, niko me ne može uveriti da DSK neće obavljati ovaj posao i druge državne odgovornosti u sledećoj vladi bolje i čistije od Samoopredeljenja”, istakao je Mustafa.

Neubedljive i smešne su izjave nekih ljudi, koji podržavaju Samoopredeljenje, a i nekih u Samoopredeljenju da su čuvari rugovizma, naveo je on i dodao da populizam i rugovizam nemaju ništa zajedničko.

“Moramo da verujemo u sebe, da ne podležemo kampanjama koje štete našoj zemlji”, zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online

Foto: Gazeta Ekspres

Comments

Pročitaj još