U aprilu novi Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine na dužnost bi trebalo da stupi početkom aprila, saznaje Tanjug  u Briselu.

Diplomatski izvori navode da bi procedure u vezi s imenovanjem Specijalnog predstavnika za dijalog Beograd-Priština, a moguće i za Zapadni Balkan, trebalo da budu okončane do kraja marta, a da se imenovanje zvanično očekuje u prvoj nedelji aprila.

Navodi se i da se, iako još nema zvanične odluke Saveta EU, imenovanje dosadašnjeg šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka na funkciju EUSR ne dovodi u pitanje.

Šef diplomatije EU Žosep Borel koji je i predložio Lajčaka kaže da je uveren da će bivši šef diplomlatije Slovačke odraditi odličan posao kao specijalni izaslanik EU u nastvku dijaloga Beograda i Prištine.

Još nije poznato koje će inegrenicje, pored posredovaja u dijalogu Beograda i Prištine, imati novi EUSR kada je reč o regionu Zapadnog Balkana.

U okviru mera uvedenih u cilju suzbijanja širenja KOVID19 procedura imenovanja EUSR kao i mnoge druge odluke na nivou EU biće donete pisanim putem.

Izvor: TANJUG

Foto: EPA

Comments