• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Još jedan smrtni slučaj; Razgovarali smo sa našim prijateljima iz Kine i menjamo pristup

U Palati “Srbia”, nakon sastanka sa lekarima iz Kine koji su došli da pruže pomoć Srbiji u borbi protiv virusa korona i zasedanja kriznih štabova večeras je usledilo javno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Preminula je još jedna osoba od korona virusa u našoj zemlji i to je treći slučaj. Raste broj obolelih i trudićemo se da informišemo naše građane na vreme tako što ćemo se obraćati narodu svakih petnaest sati .

Razgovarali smo sa našim prijateljima iz Kine i menjamo pristup. Suština je u sledećem, menjamo svoj pristup i politiku, krećemo na masovna testiranja i trebalo bi drastično da uvećamo testiranje i imamo dovoljno testova.

Zašto menjamo pristup? Imaćemo problema u tehničkom smislu ali ćemo se boriti da istrajemo u toj borbi.

Moraćemo da primenimo ono što nam predlažu Kinezi, a to je provera širokog kruga i testiranje svih koji su bili u kontaktu, rigorozna kontrola onih koji krše izolaciju i ugrožavaju zdrave osobe kao i primena “trijaže bolesnika” koji nisu teški slučajevi i koji će brzo da ulaze i izlaze sa klinika a da im se pruži pomoć, srednje teške bolesnike, i za invazivne bolesnike kojima su potrebni respiratori. Tu imamo tri Klinička centra u Beogradi u KC u Nišu.

To je plan, a što se tiče terapije koja se trenutno primenjuje kineski lekari se slažu sa trenutnom primenom “hlorokina” u kombinaciji sa još nekom antivirusnom terapijom i ako zatreba kineskom tradicionalnom medicinom.

Samoizolacija je dobro rešenje i to su pohvalili lekari iz Kine .To je za sada najvažnije , i moramo se pridržavati i dalje ako mislimo da što pre izažemo iz krize.Respiratore koji su za sada suvo zlato na tržištu uspeli smo da nabavimo u solidnojm broju bez obzira na cenu i stanje na tržištu. Prporcionalno broju stabnovnika imaćemo, nadam se dovoljan broj respiratora.Tu naravno mislim i na nabavku zaštitne opreme. Imaćemo već sutra 20 miliona zaštitnih maski jer smo mnoge tekstilne industrije preorijetisali na proizvodnju.

Lekari su nam već umorni, a presudno je da nam oni izdrže i da ih zaštitimo , jer su nam glavna karika u borbi protiv koronavirusa.

Kada preduzmemo sve ovo sa promenom pristupa ,razmišljaćemo o novim merama. Dakle pokušaćemo da krenemo u kontranapad , ali nza to nam je potrebno stanovništvo koje će razumeti .Ako ne budemo disciplinovani ovome nikada neće doći kraj”, rekao je predsednik Vučić.

Penzionerima cela penzija plus četiri hiljade 10.aprila

“Trudićemo se da što bezbolnije prebrodimo i savladamo posledice krize koja će uslediti. Nećemo smanjivati penzije niti minimalne zarade a isplata martovske penzije uslediće 10.aprila. Isplatićemo celu penziju, dakle oba dela za mart i po 4000 dinara linearno.

Za sve što planiramo i da stabilizujemo posle svega ovoga ekonomiju i privredu, potrebno nam je razumevanje građana i njihova ogromna solidarnost i disciplina”, dodao je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvo: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još