Stručnjaci i oprema iz Kine stigli u Srbiju

Avion srpske nacionalne avio-kompanije koji je dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz Kine sleteo je na beogradski aerodrom. Dočekao ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da Srbija Kini ne sme da zaboravi ovu pomoć.

Stigli su medicinski aparati, dezinfekciona sredstva, maske i druga zaštitna oprema, ali i šestoro medicinskih stručnjaka koji su se borili protiv koronavirusa u Vuhanu, odakle je epidemija i krenula.

Kineske stručnjake je na aerodromu dočekao lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zahvalio je kineskom predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu na pomoći. 

Istakao je da je dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog značaja jer su oni prvi pobedili koronavirus. 

“Mi ćemo od večeras slušati sve što oni kažu, to nije politika, već poštovanje onih koji su pokazali da umeju da obeđuju najtežeg neprijatelja današnjice, a to je koronavirus”, rekao je Vučić.  

Zahvalio je predsedniku Si Đinpingu, kao i komapniji “Er Srbija” i ljudima koji su dovezli avion.  

“Sve je to besplatna pomoć NR Kine i hvala im na tome”, istakao je predsednik. 

Dodao je da je vreme da pokažemo disciplinu i odgovornost i ukazuje da svaki respirator koji je stigao znači nekoliko života.

“Kina koja još nije završila svoju borbu rekla je – pomoći ćemo srpskim prijateljima i daćemo im deo naših respiratora. Srbija to ne sme da zaboravi. Kina nam je prijatelj za vijek i vjekova”, rekao je predsednik. 

Zamolio je kinesku ambasadorku Čen Bo da prenese predsedniku Siju da će ga u Srbiji dočekati stotine hiljada ljudi kada bude došao.

Kina i Srbija čelični prijatelji 

Ambasadorka en Bo je rekla da su Kina i Srbija čelični prijatelji koji dele dobro i zlo. Podsetila je da je Kina dobila pomoć Srbije kada se suočavala sa izazovom širenja virusa i da je spremna da uputi sada pomoć Srbiji. 

Ukazuje da su stigli materijal i medicinska oprema, kao i medicinski stručnjaci. 

“Oni su se povukli iz prve linije fronta borbe Kine protiv virusa i krenuli ka Srbiji na novo ratište”, rekla je Čan Bo. 

Dodala je das e svet nalazi u najtežim trenucima i da Kovid-19 predstavlja neprijatelja celog čovečanstva. 

“Mi smo zajedno, jaki i sa prijateljima ćemo se boriti do konačne pobede”, poručila je ambasadorka.  

Prilikom sletanja iz pilotkse kabine aviona vijorile su se zastave Srbije i Kine. Takođe, nakon što su izašli putnici, posada aviona je izašla na stepenice i mahala srpskom zastavom pozdravljajući okupljene. 

Predsednik Vučić je danas na konferenciji za novinare najavio da će se avion vratiti u Kinu po još jedan takav tovar.  

U Srbiji je, prema najnovijim informacijama, zabeležen ukupno 171 slučaj koronavirusa. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još