Rad carinika u skladu sa novim merama Vlade Srbije

Iako su danas od 8 časova ujutru svi granični prelazi zatvoreni za ulazak putnika u Srbiju, robni promet nastavlja neometano da se odvija, pa će carinska služba Srbije i dalje biti prisutna 24 sata na svim graničnim ispostavama.

Nova mera odnosi se isključivo na putnike koji se prevoze vozilima drumskog, železničkog i rečnog saobraćaja, dok je prethodno obustavljen i međunarodni putnički avio-saobraćaj sa aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, navedeno je na sajtu Uprave carina.

Carinski službenici će u novonastalim okolnostima pužiti podršku kolegama na robnim terminalima, kako bi se carinjenje i transport robe odvijali što brže i efikasnije. Spisak graničnih ispostava i referata preko kojih se odvija robni promet dostupan je na sajtu Uprave carina.

Na sajtu se dalje navodi da će osim na graničnim robnim ispostavama ka kojima gravitiraju teretni kamioni, carinici biti pojačano angažovani i na svim unutrašnjim robnim ispostavama, poput robne ispostave na aerodromu u Beogradu gde će se i dalje odvijati kargo saobraćaj.

Pregled tovara i carinjenje robe se prethodnih dana sprovodi u skladu sa dinamikom koja je u ovom momentu određena primenom odluka Vlade Republike Srbije. Preduzimaju se sve mere kako bi se obezbedilo da transport funkcioniše i da se privredna aktivnost nastavi u što normalnijem i većem obimu, jer je snabdevanje građana i privrede od vitalnog značaja.

Tokom prethodnih dana primetan je bio pritisak, pre svega kamiona, na srpske velike granične prelaze što je s jedne strane bilo uslovljeno činjenicom da je promet sada moguć samo preko tih prelaza, a sa druge, odlukama susednih zemalja, istaknuto je na sajtu Uprave carina.

Zadržavanja u teretnom saobraćaju uzrokovana su pojačanom kontrolom uvedenom radi sprečavanja širenja virusa, jer vozači kamiona takođe podležu neophodnom sanitarnom pregledu. Međutim, iako teretni saobraćaj funkcioniše otežano, promet robe ni u jednom trenutku nije stao, što je jednako važno i nama i našim susedima, dodaje se.

Pošto je zaštita zdravlja svih građana apsolutni prioritet u ovom trenutku, carinski službenici će nastaviti da pružaju svu neophodnu podršku kolegama iz granične policije i granične sanitarne inspekcije, kako bi se mere pojačanog nadzora i kontrole što efikasnije sprovodile.

Šalteri Uprave carina ostaju otvoreni, jer se odluka o zatvaranju šaltera javnih službi ne odnosi na Poresku upravu, Upravu carina i Upravu za trezor, s obzirom na to da bi njihovo zatvaranje narušilo nesmetano funkcionisanje države, pogotovo u periodu vanrednog stanja, navedeno je na sajtu.

Carinska služba dosledno sprovodi privremenu zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica bitnih za stanovništvo, kako bi se sprečila nestašica tih proizvoda usled potrebe za pojačanim snabdevnjem tokom trajanja epidemije korona virusa. Tom odlukom Vlade obuhvaćene su namirnice poput brašna, šećera i ulja, proizvodi poput sapuna, pelena za decu i odrasle, maramica, ubrusa i toalet papira, kao i dezinfekciona sredstva poput varikine, asepsola, alkohola, ali zaštitna oprema u koju se ubrajaju zaštitne maske, rukavice, odela, naočare. Zabrana izvoza se odnosi na navedenu robu bez obzira da li njen prevoz vrše fizička ili pravna lica, piše dalje na sajtu Uprave carina Srbije.

Pooštrena je i mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova, pa je tako u narednih 30 dana zabranjen izvoz svih lekova, sem onih koji nisu registrovani u Srbiji a koje domaći proizvođači proizvode za strano tržište. Kako ne bi bila ugrožena snabdevenost domaćeg tržišta, pored suncokretovog ulja, zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Iz Uprave carina podsećaju i na činjenicu da se krizne okolnosti krijumčarima ponekad čine naročito privlačnim, jer veruju da će tada moći lakše da se bave zloupotrebama, međutim carinici to dobro znaju, pa se bez obzira na vanredne okolnosti kontrole dosledno sprovode.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: Uprava carune
 

Comments

Pročitaj još