Stoltenberg: Kosovske takse na srpsku robu nisu od pomoći

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa snažno podražava nastavak dijaloga Beograd i Prištine.

“Više puta sam poručio da tarife od 100 procenata koje je Koosvo uvelo na robu iz Srbije nisu od pomoći”, kaže Stoltenberg.

Jens Stoltenberg je putem video konfrencije posvećene godišnjem izveštaju o radu Alijanse u 2019. godini poručio da NATO ostaje posvećen misiji Kfor na Kosovu.

“Podržavamo sve napore da se ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine jer je to jedini način da se postigne trajno rešenje za konflikt u regionu”, poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pored poziva za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine pozvao i na smanjenje tenzija na samom Kosovu.

“Pozivamo na suzdržanost i mir kada je reč o tenzijama koje vidimo na Kosovu”, kaže Stoltenberg.

On napominje da NATO ostaje posvećen misiji Kfor na Kosovu dodavši da Kfor ima jasan UN mandat u cilju održavanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu.

Stoltenberg je dodao da NATO ima ključnu ulogu i kada je u pitanju vazdušni saobraćaj iznad Kosova.

“Videli smo neki napredak na tom polju i nastavljamo rad kako bi normalizovali vazdušni prostor iznad Kosova kao deo napora za normalizaciju situacije u regionu”.

Tokom video obraćanja generalni sekretar NATO je poručio da NATO ostaje u potpunosti operativan u okolnostima izazvanim pandemijom COVID19

“Kriza nastala zbog korona virusa ima uticaj na naše vežbe. Modifikujemo ih, ali to ne umanjuje našu mogućnost da reagujemo gde god je potrebno. Naša operativna sposobnost je netaknuta, poručio je Stoltenberg.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments