• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Od juče trend širenja epidemije, Srbija ima spremnih 6.000 kreveta za obolele

Predsednica Vlade Sebije Ana Brnabić ukazala je na zaključak stručnjaka sa sednice Kriznog štaba da je od juče počeo trend ubrzavanja širenja koronavirusa. Srbija ima spremnih 6.000 kreveta za obolele. Premijerka kaže da će vanredno stanje trajati i četiri meseca ako to bude potrebno. Dodatno pooštrene mere za naše građane koji vraćaju iz inostranstva, a kod kojih je potvrđen virus.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je zaključak stručnjaka, epidemiologa i infektologa da je od juče počeo trend ubrzavanja širenja epidemije. 

“Imamo šest osoba na respiratorima u ovom trenutku i drago mi je da smo uveli oštrije mere da bismo sačuvali najosetljiviji grupu, starije od 65 godina”, rekla je premijerka i istakla da će dani pred nama biti važni.

Ona je navela da je u 15 sati održana sednica Kriznog štaba i da polako ulazimo u treću nedelju. 

Borba se nastavlja, rekla je Brnabićeva i zahvalila starijim sugrađanima na tome što poštuju mere koje su neprijatne.

“Oni su pokazali veliku odgovornost prema sebi i svojim porodicama, jer ovo neće kratko trajati”, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku imamo 6.000 volontera, moramo da se smenjujemo da bi stariji sugrađani imali svaku pomoć.

Ona je prenela da penzionere brine kako će moći da podignu penzije i podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić dao nalog da se na transparentan način pronađe rešenje da svi penzioneri koji žele keš da ga dobiju na svoje adrese.

U roku od 48 sati predstaviće se rešenje, a razgovara se sa Poštama Srbije i vojskom, rekla je Brnabićeva. 

Veliki izazov povratnici 

Premijerka je ukazala na to da su problem državljani Srbije, povratnici iz inostranstva, koji nisu uslišili apel da ostanu u svojim boravištima i ne dolaze u Srbiju, pa su i dalje gužve na prelazima Batrovac i Horgoš.

Od 14. marta do jutros u osam sati vratila su se 65.142 državljanina Srbije, što je neverovatan i neočekivan broj, predočila je predsednica Vlade.

Kako je napomenula, to je i poseban bezbednosni izazov, jer dolaze i građani kojima je potvrđen koronavirus, a lekovima snižavaju temperaturu.

“Mi ih stavljamo u samoizolaciju sa proverama ili ih hospitalizujemo, pa smo odlučili da pooštrimo mere i sankcije da bismo zaštitili opštu populaciju, naglasila je Brnabićeva.

Za sve koji prekrše meru samoizolacije od povratnika i kreće se suprotno preporukama nadležnih biće smešten u karantin u objektima u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, rekla je premijerka.

“Ako zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a u slučaju da uzrokuje smrt izreći će mu se kazna zatvora od dve do 12 godina, poručila je Brnabićeva.

Prema njenoj najavi, u Moroviću će biti otvoren karantin za 500 lica, gde će od sutra ujutru biti smeštena lica koja ovde nemaju boravište.

“Akt patriotizma je bio ostajati u zemlji gde živite i radite”, zaključila je Brnabićeva.

Spremno 6.000 kreveta

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš rekao je da su očekivali da se broj obolelih povećava.

“Za nas je velika opasnost da se pojavi veliki broj obolelih. Srbija danas ima spremnih 6.000 kreveta za obolele od koronavirusa. Spremni smo i imamo obučene zdravstvene radnike sa svim protokolima”, naveo je doktor Pelemiš.

“Ovaj virus napada najviše moju generaciju, ali napada i druge, ali ti drugi će proći bolje nego ja ako se zarazim, imaju veće šanse da ozdrave. Oni imaju malu šansu da dobiju bolest, ali mogu da je šire. Pričali smo da bolesnik nije zarazan u inkubaciji, a sada su nam objasnili da je dva dana pre početka bolesti ta osoba zarazna”, naglasio je Pelemiš.

Rekao je da u Srbiji imamo svu terapiju koju svet koristi u ovom trenutku, sem jednog leka koji nije registrovan, koji je u fazi ispitivanja.

“Svi naši bolesnici biće zbrinuti na najbolji mogući način. Važno je da ponovimo našim ljudima koji po Ustavu imaju pravo da uđu u zemlju, ali molimo ih da malo odlože dolazak dok ne stabilizujemo situaciju, dok ne vidmo kako će se virus dalje ponašati, a to ne zna niko”, rekao je on.

Ponovio je da niko ne zna sve o ovom virusu, i da može da odgovorno tvrdi da će se to znati tek iduće godine, ali da znamo dosta da možemo da se borimo protiv njega.

“Ono što treba da saznamo, pomoći će u narednom periodu ako ga bude, jer ne pojave se ponovo svi virusi. Mi se spremamo od početka, idemo više koraka napred. Sve što je država pomogla i preduzela je da kupimo vreme da možemo da se izborimo sa problemom, da nemamo 1.000 obolelih u jednom danu, što bi za nas bio problem”, istakao je doktor Pelemiš.

Predsednica Vlade naglasila je da je Srbija beskrajno zahvalna Kini na pomoći i podršci koju pruža.

“Naša zahvalnsot je zaista beskrajna. Našli su nam se u situaciji u kojoj je više nego ikada bila potrebna pomoć i podrška, pre svega ekspertska i stručna. O ovom virusu niko ne zna više od Kine, njihovih eksperata koji su uspeli da se izbore s njim”, kazala je ona.

U avionu koji će stići iz Kine dobićemo, kako je rekla, zaštitnu opremu i neke stavri, o kojima će govoriti predsednik Srbije koji je sve dogovarao.

Ako treba, vanredno stanje i četiri meseca

Premijerka je rekla da će vanredno stanje trajati i četiri meseca, ako to bude potrebno, da bi se spasio i jedan ljudski život.

Lično smatra i da bi trebalo hermetički zatvoriti granice Srbije.

“Ako bude potrebno i epidemilolozi i infektolozi kažu da nije bezbedno da se ukida vanredno stanje, pošto smo videli zemlje gde su bile drastične mere i pad broja zaraženih i smrtnosti, a da su imale drugi pik (vrh) kada su napustili mere. Proučili smo sve mere i bićemo izuzetno oprezni”, rekla je Brnabićeva.

Ističe da je i predsednik Srbije isto za to da treba hermetički zatvoriti granice.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još