• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Sprečeni nemiri na Ibru Rakić: Grupa huligana iz Južne Mitrovice nasrnula na policiju

Most na Ibru, koji je proteklih dana počela sa izgradnjom kompanija iz Južne Mitrovice, odlukom vlasti Opštine Severna Mitrovica, danas je trebalo da bude srušen. Izgradnja mostića započeta je na delu reke kod PIO fonda, prema naselju Suvi Do.

Međutim, to je izazvalo reakciju od strane izvođača, koji smatraju da imaju pravo da nastave gradnju po onssnovu odobrenja nadležnog ministarstva, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovice Besim Hoti, zamenik regionaonog direktora kosovske policije, i rekao da je policija intervenisala kako bi izbegla veće nemire.

Objasnio je da je Opština Severna Mitrovica zabranila u petak nastavak radova na toj lokaciji, te danas naložila rušenje jer su ii pored zabrane nastavljeni.

Da bi se izbeglo remešćenje javnog reda i mira, intervenisala je policija sever sa inteventnim jedinicama sa juga. Hoti je rekao da su radovi do daljeg suspendovani i da je odluku o tome doneo gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

Rakić: Najoštrije osuđujem izgradnju ovog nelegalnog nasipa

Grupa huligana iz Južne Mitrovice uz pomoć građevinskih mašina nasrnula je danas na policijske službenike srpske nacionalnosti iz policijske stanice Severna Mitrovica, koji su pružali asistenciju opštinskim organima u skladu sa zakonom a u vezi sa odlukom opštinske inspekcije da se ukloni nelegalni improvizovani objekat kojim se zaprečava reka Ibar, i realizuje najavljena namera Agima Bahtirija o nekakvom zauzimanju Severne Mitrovice, navodi se u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića.

“U želji da izbegnu veći sukob policajci iz Severne Mitrovice nisu primenili ovlašćenja i sredstva prinude prema izgrednicima koji su došli iz južnog dela grada.

U ime opštine Severna Mitrovica najoštrije osuđujem izgradnju ovog nelegalnog nasipa koju, po našim informacija sprovodi opština Južna Mitrovica, protivzakonito i bez ikakvih dozvola. Takođe, osuđujem i brutalni napad na srpske policajce od strane huligana koji moraju najhitnije biti uhapšeni i procesuirani. Nasilje nad policajcima koji se staraju u miru i bezbednosti svih građana sve je apsolutno nedopustivo” navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom pozivam međunarodnu zajednicu i predstavnike Vlade iz Prištine da najhitnije narede opštini Južna Mitrovica da prestane sa ilegalnim radovima kojima se zaprečava reka Ibar i podižu tenzije, i na delu pokažu koliko im je stalo da vladavine prava, ali i da najhitnije liše slobode ekstremiste iz opštine Južna Mitrovica koji su napali policajce prilikom sprovođenja zakona.

Ovom prilikom pozivam građane opštine Severna Mitrovica da ostanu mirni i suzdržani, opština Severna Mitrovica će u skladu sa zakonom u potpunosti primenjivati svoja ovlašćenja ma koliko se to nekome ne sviđa od predstavnika Albanaca iz Južne Mitrovice, ujedno želim da se zahvalim policajcima policijske stanice Severna Mitrovica na profesionalnosti i ozbiljnosti koju su pokazali prilikom današnje intervencije čime su stali u zaštitu zakona i svojih građana.

Nažalost, tužno je i nedopustivo da se u danu kada se srpski narod priseća strašnog pogroma kojim je etnički očišćeno desetak srpskih sela a uništeno na stotine srpskih svetinja ni ponovo nasrće na mir i naš narod, zaključuje Rakić.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još