Saopštenje kosovsko-mitrovačkog okruga

Povodom novonastale situacije u vezi sa pojavom virusa gripa Covid-19, i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji načelnik kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić održao je danas sastanak sa rukovodiocima inspekcijskih službi, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sastanku su prisustvovali sanitarni, zdravstveni, tržišni, poljoprivredni, veterinarski i inspektori zaštite na radu,  a na njemu se razgovaralo o prevenciji, načinu ponašanja i režimu rada privrednih subjekata, državnih organa i organa lokalne samouprave Republike Srbije na području Kosova i Metohije.

Konstatovano je da sve školske i predškolske ustanove u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije od jutros poštuju odluku Vlade o prekidu izvođenja nastave. Takođe je ocenjeno da je snabdevenost stanovništva osnovnim životnim namirnicama i robom široke potrošnje dobra i da je stanje u tom pogledu redovno.

Što se tiče snabdevenosti apoteka, treba istaći da nedostaju dezinfekciona i zaštitna sredstva, pa je u tom smislu upućen apel za urgentno snabdevanje. Zdravstvene ustanove su svoje aktivnosti prilagodile novonastaloj situaciji i redovno izdaju saopštenja iz svog delokruga.

Ugostiteljski objekti su privremeno zatvoreni, a otkazani su i sportski događaji na severu Kosmeta. Na sastanku je zauzet stav da nema mesta panici i da je srpski narod na području okruga, kao i u preostalom delu južne srpske pokrajine usmeren na saopštenja svoje vlade u Beogradu.

Apelovano je na građanstvo da putem sredstava javnog informisanja prati razvoj situacije i da se pridržava preporuka zvaničnih organa, odnosno Ministarstva zdravlja, Vlade Srbije i predsednika Republike Srbije.

Izvor: RKM, saopštenje

Comments

Pročitaj još