• Početna>
  • Vesti>

Veber: Ne vidim kako DSK može da izađe iz koalicije sa Kurtijem i napravi novu vladu

Zbog aktuelne situacije u vezi sa koronavirusom predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće putovati u Berlin kako je bilo planirano, već će u ponedeljak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati iz Beograda putem video-linka, a viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber, u razgovoru za Kosovo Onlajn izjavio je da očekuje otvoren razgovor sličan onome pre dve godine.

Da li nakon ukidanja letova iz Evrope u SAD zbog koronavirusa možemo očekivati dodatno zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Brisela?

Predstavnici Evropske unije rekli su svoje u vezi sa tom merom – virus nacionalizma predsednika Trampa. Verujem da će na tome i ostati.

Kako bi se zaoštravanje odnosa između SAD i Evrope odrazilo na kosovski problem?

Nema zaoštravanja – odnosi ostaju onako napeti kakvi jesu već duže vreme. Više verujem da će američka administracija u narednom periodu biti zauzeta sama sobom, posledicama neprofesionalnog odnošenja prema koronavirusu kao posledicom neracionalnog postupanja predsednika Trampa i politizacijom, odnosno deprofesionalizacijom administracije.

Da li možemo očekivati formiranje bloka protiv Kurtija, koji bi ćinili Veselji, Isa Mustafa i Pacoli ako takse ne budu povučene u potpunosti?

Treba videti kako će se stvari razvijati. Trenutno ne vidim kako bi DSK mogao da izađe iz aktuelne koalicije i kako bi mogao da formira novu skupštinska većinu, a pad vlade i ponovni izbori bi sigurno štetili svim strankama osim Samoopredeljenju.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još