Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

Na teritoriji cele Srbije proglašeno vanredno stanje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Do sada registrovano ukupno 48 zaraženih koronavirusom. Ograničena visina cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama za skupove na kojima je više od 50 ljudi .Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika, rekao predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

“Odluka stupa na snagu odmah”, rekao je Vučić večeras nakon sastanka sa članovima vlade i kriznih štabova za suzbijanje Covida 19 i za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona po privredu.

Na osnovu pisma koje je meni i vladi poslao ministar odbrane, na osnovu Ustava, predsednica Skupštine, Vlade i ja doneli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Odluka glasi da se proglašava vanrdno stanje na teritoriji i ono stupa na snagu u ovom trenutku”, rekao je Vučić.

„Od sutra nema škole, nema vrtića, nema fakulteta, sve se zatvara, polako ćemo preko Zavoda za biocid da dezinfikujemo sve prostore. Od sutra nema više treninga, nema sporta“, rekao je Vučić.

U Republici Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva Kovid-19, objavljeno je na sajtu covid19.rs. To znači da su od juče registrovana dva nova slučaja. Od poslednjeg izveštaja testirano je ukupno 15 osoba.

Na Kosovu su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je broj ukupno zaraženih porastao na devet.

Kako predsednik navodi, moramo da uradimo sve što možemo da ljudima, pogotovu starima, pomognemo.

“Naši roditelji, naši stariji i su izgradili naša sela, naše puteve i pruge… Izgradili sve što imamo u našoj zemlji. I moramo da učinimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo”, rekao je Vučić.

To je naveo kao primarni razlog uvođenja vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije.

Odluka nije doneta lako, naveo je. “Mi smo uradili mnogo stvari i želim posebno da se zahvalim lekarskom timu”, rekao je predsednik.

“Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama, ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama”, navodi predsednik i dodaje da je to najdisciplinovaniji deo našeg društva.

“Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji i zato ih molim da ne izlaze iz kuće”.

Predsednik je naveo da biti organizovana i pomoć strajim licima.

Niko se pre sa ovim nije suočio, dajte nam vremena da se organizujemo. Mnoge veće zemlje su poklekle, strašno su poklekle. Molim vas da ostanete u svojim domovima. Posebno u gradovima. Molim vas, jer vas volim i volimo. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe da ne idemo kod najstarijih i ne šaljemo decu da posećuju deke i bake, i pustimo deke i bake budu sami mesec dana. Da budu sami, da prežive ovo. Ali to je jedini način da prežive”, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da će lokalne samouprave ograničiti rad restorana i kafana.

“Zatvara se život da bi sačuvali život”, navodi.

Vučić je naveo da trenutno imamo dve osobe na respiratorima.

“Ovo je teška borba za nas, ja sam rekao glavne mere, biće ih još”, kaže.

“Srpskim državljanima nećemo zabraniti ulaz u zemlju, dok će drugima biti zabranjeno. Oni koji budu dolazili u zemlju moraće 14 dana u karantin, dok oni koji dolaze iz žarišta ostaju 28 dana”.

Ističe da za kršenje ovih mera sledi zatvorska kazna od 3 godine.

Strancima je poručio da ne dolaze u Srbiju, osim Kineza od kojih očekuje pomoć.

To je poručio i državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, rekavši da ukoliko ipak dođu idu u karantin 14 dana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS,

Comments

Pročitaj još