• Početna>
  • Vesti>

Priština: Usvojen budžet u drugom čitanju i rezolucija za dijalog sa Beogradom

Počela je u popodnevnim satima u subotu, a završila se u nedelju. Na vanrednoj sednici kosovske skupštine sinoć nakon ponoći usvojen je Zakon o budžetu. Posle ponoći je usvojena i Rezolucija o dijalogu sa Beogradom a kojom se ovlašćenja za vođenje dijaloga prepisuju kosovskoj vladi, prenosi prištinska Koha. Izglasavanju Zakona i rezolucije nije prisustvovala kosovska opozicija, ali ni Srpska lista.

U 02:48 prištinska Koha saopštila je da je na vanrednoj sednici sa 63 glasa za, a bez onih koji su bili protiv i onih koji su bili uzdržani, usvojen Zakon o budžetu za 2020. godinu u drugom čitanju.

Prema nacrtu zakona o budžetu koji je prethodno obrazložio Ministar finansija i transfera, Besnik Bisljimi, planirani su prihodi budžeta od 2,020 milijarde evra, dok su rashodi 2,375 milijarde evra. Poručio je da će budžetski deficit iznositi dva odsto, koliko je utvrđeno Zakonom o javnim finansijama, dok je, kako je saopštio, planiran ekonomski rast od 4,2 odsto i inflacija od 1,3 odsto.

Ovaj Zakon je ujedno sa 63 glasa prošao i na prvom čitanju.

Nacrt Zakona o budžetu prethodno je usvojila kosovska vlada kada je rečeno da će on biti za 131 milion evra veći od prošlogodišnjeg.

U nedostatku Zakona o budžetu za 2020. godinu, korišćena je jedna dvanaestina budžeta za 2019. godinu, a prethodno je i usvojen zahtev Vlade za produženje budžeta za mart.

Prošlogodišnji budžet Kosova iznosio je oko 2,3 milijarde evra, dok je premijer nove kosovske vlade prethodno obećao budžet od oko tri milijarde evra, prenose prištinski mediji.

Usvojena rezolucija o dijalogu sa Beogradom

Nakon ponoći je takođe usvojena i Rezolucija o dijalogu sa Beogradom koja je bila na dnevnom redu označena kao prva tačka, a kojom se ovlašćenja za vođenjem dijaloga prepisuju kosovskoj vladi.

Kosovska skupština je usvojila rezoluciju o dijalogu sa 57 glasova za i 5 uzdržanih.

Sednici nije prisustvovala kosovska opozicija ni tokom usvajanja ove rezolucije.

Podsetimo, na prethodnoj vanrednoj sednici održanoj 11. marta, a na zahtev kosovske opozicije gde se raspravljalo o odnosima Kosova i SAD takođe je predložena rezolucija za dijalog sa Beogradom.

Za rezoluciju koju je tada predložio šef poslaničke grupe LVV, Redžep Seljimi,  nije glasano zbog nedostatka kvoruma.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još