• Početna>
  • Vesti>

“Pogrom na KiM 2004. zločin protiv cele civilizacije”

Francuski humanitarac Arno Gujon kaže da pogrom koji se 17. marta 2004. dogodio nad Srbima na KiM predstavlja zločin protiv “čitave naše civilizacije”.

“Za mene 17. mart 2004. godine predstavlja dan poslednjeg pogroma u Evropi, koji je bio i pogrom protiv Evrope. Sve te porušene crkve i hramovi na Kosovu predstavljaju deo evropske civilizacije koji je nestao. Neke od tih svetinja starije su od osam vekova”, rekao je Gujon u razgovoru za Tanjug, uoči godišnjice pogroma nad Srbima na KiM.

Kako kaže, naša civilizacija je sačinjena od svih pojedinačnih nacionalnih kultura, i “Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, važna je koliko i Notr Dam u Parizu, pa kada neko to ruši namerno, taj ne samo da čini zločin protiv Srba i pravoslavaca, taj čini zločin protiv Evrope i cele civilizacije”.

Gujon ističe da je pogrom na Kosovu razlog zašto je došao, da Francuzima posvedoči o razmerama strahota kroz koje su prolazili Srbi, kao i da osnuje humanitarnu organizaciju za pomoć žrtvama tog pogroma.

On podseća da mu je pre godinu i po dana zabranjen ulazak na teritoriju južne pokrajine, bez ikakvih obrazloženja i razloga.

“Od tada vodim razne sporove po prištinskim sudovima, što je sve naporan proces koji mi oduzima dosta energije. Nadam se da će ta odluka biti povučena jer je nepravedna”, naglasio je Gujon.

Prema njegovim rečima, logika nalaže da bi oni koji pomažu Srbima u nevoljama na Kosovu i Metohiji, i u enklavama, trebalo da imaju pomoć u dostavljanju pomohi i razvijanju tog posla.

To se ne događa, kaže, uprkos tome što su, kako smatra, enklave jedino mesto suživota na Kosovu i Metohiji.

Gujon navodi da su mu dalje aktivnosi usmerene u pravcu pomoći deci i školama, kao i pomoći poljoprivrednicima i stočarima na KiM.

“Kao i svake godine organizovaćemo letovanje na moru za decu, renoviraćemo škole na KiM, za to ćemo odvojiti preko 100 hiljada evra. Takođe, u saradnji sa eparhijom Raško-prizrenskom i narodnim kuhinjama nastavićemo projekte u oblasti poljoprivrede i stočarstva, ove godine pored koza i krava koje obično delimo, podelićemo takođe i košnice i pčele”, istakao je on.

Takođe, kaže, zajedno sa organizacijom “Majka devet Jugovića” njegova humanitarna organizacija će podeliti traktore i mašine za obrađivanje zemlje.

Dodaje da je cilj svega da ljudi mogu slobodno i mirno da žive, od svog rada, a ne samo od humanitarne pomoći.

Upitan o francusko-srpskom prijateljstvu i produbljivanju solidarnosti dva naroda čemu je svakako značajno doprineo, Gujon je kazao da ono nije stvar prošlosti nego i sadašnjosti i budućnosti.

“Tu smo da pokažemo da ima naslednika tih slavnih junaka koji su iz Francuske došli da se zajedno sa Srbima bore u Prvom svetskom ratu i koji su tu da kažu šta nama znači Srbija i zašto treba da budemo solidarni sa Srbima”, naveo je humanitarac.

Kaže da je ove godine skupljeno 12 hiljada donatora iz Francuske za humanitarne aktivnosti za Srbe na KiM.

“To je znak da solidarnost dva naroda traje i dalje, Francuzi znaju ko su im prijatelji, ko su im saveznici. Oni koji pomažu već 15 godina su uz Srbe i Srbiju”, zaključio je Gujon.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Pročitaj još