• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Zabranom ulaska na KiM Nikoli Selakoviću, Priština je prekršila sporazume o slobodi kretanja

Beograd, 16. maja 2019. - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djuric (na slici) sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

“Priština je zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću još jednom na najbesprizorniji način prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU, i pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda” saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana doneta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Republike Srbije” dodaje se.

“Čemu služe tolike međunarodne misije i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji ukoliko nisu u stanju da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i spreče drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine? Sloboda kretanja je stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a Priština se mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju” navodi se u saopštenju.

“Onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Republike Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još