Publika u Gračanici uživala u “Carskim glasovima”

U Domu kulture “Gračanica” sinoć je održan prvi deo Festivala izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević – “Carski glasovi“. Drugi deo će biti održan u Beogradu 23. marta.

Festival izvornih pesama je organizovan od strane Udruženja estradnih umetnika i izvođača Kosova i Doma kulture „Gračanica“.

Mladi vokalni solisti KiM koji čuvaju i neguju tradiciju izvorne pesme, na Festivalu su se predstavili u izvođenju pesama, kako Jordana Nikolića i Mare Đorđević koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu, tako i pesmama koje su zapisivali etnomuzikolozi na prostorima Kosova i Metohije.

Direktor Festivala izvornih pesama Zlatko Stojanović je kazao da su pripreme trajale oko tri meseca.

“Počeo sam da pevam kao sedmogodišnjak, imao sam tu sreću da budem sa Jordanom Nikolićem i Marom Đorđević i jednostavno sam osećao obavezu, i moralnu i ljudsku, ali i kao profesionalac u svetu muzke da organizujem Festival. Mislim da je ovo mali deo onoga što Jordan i Mara zaslužuju”, kazao je Stojanović.

Drugi deo Festivala izvornih pesama biće održan u Beogradu, 23. Marta u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Festivalu je prethodila audicija na kojoj su odabrani izvođači iz različitih krajeva na Kosovu.

“Zaista sam se prijatno iznenadila kada sam videla da je bilo onoliko zainteresovanih, audicija je protekla u najboljem redu. Evo završio se prvi deo Festivala, drugi će biti u Beogradu, tako da su očekivanja velika”, kazala je Miljana Slavić iz Lepine.

“Bila mi je čast da se pojavim na ovom Festivalu, dala sam sve od sebe. Videćemo kako će u Beogradu biti”, rekla je Emilija Đokić iz Lapljeg Sela.

Urednik muzičkog program RTS-a Mirjana Drobac osvrnula se na biografiju Jordana Nikolića i Mare Đorđević.

“Sigurna sam da nijedna reč, rečenica ili izrečena misao neće dovoljno dobro i istinito dočarati koliko su ovi solisti bili dragoceni za očuvanje srpske muzike ponikle na tlu Kosova. Iako su u jednom periodu bili savremenici, Mara i Jordan su se razlikovali u načinu izvođenja pesme. Marina pesma nosila je duh tradicionalnog, onog iskosnog koje su generacije žena pre nje prenosile. Jordan je duh starosrpskog poete nasledio rođenjem u gradu Prizrenu”, istakla je Mirjana Drobac.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a publika je uživala u lepoti izvornih pesama.

“Otići ću odavde punog srca, pune duše. Ne znam koje reči mogu da upotrebim za lepotu koju sam imao prilike da doživim”.

“Fantastičan koncert. Nisam ni sumnjala u sve ono što Zlatko Stojanović organizuje. On je naš poznati muzičar, umetnik koji odlično poznaje muziku i kulturu svog naroda”.

Gosti festivala bili su: Raša Pavlović, Ranko Šemić, Jelena Spirić, Marija Perić i Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština.

Sve njih je pratio Narodni ansambl RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića.

Pokrovitelj Festivala je Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije.

Festival pomogli: Skupština grada Prištine, Opština Gračanica, Savez i Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Udruženje žena „Avenija“ – Laplje Selo, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ – Beograd, Privredna komora Srbije, JP Elektrokosmet – Priština, Sindikat JPPK Kosovo – Obilić, Kancelarija za pravne poslove „Trajković, Restoran „Papa Džo“ Beograd, Cvećara „Orhideja“ – Gračanica.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još