• Početna>
  • Vesti>

Poslanici u Prištini o „dovođenju u opasnost odnosa Kosova i SAD“

Na zahtev opozicione PDK, zbog, kako navode, dovođenja u opasnost odnosa Kosova i SAD koju uzrokuje aktuelna kosovska vlada Aljbina Kurtija, danas je u Prištini sa zakašnjenjem od sat vremena, a nakon dvadesetominutne pauze, kako bi se utvrdio kvorum, počela sednica kosovske skupštine.

Sednici prisustvuje kosovski premijer, ministri, ali i poslanici Srpske liste.

Sednici prisustvuju 62 poslanika, a zahtev za održavanje uputio je 41 poslanik.

Kosovska opozicija već danima optužuje Kurtija da kvari odnose sa SAD, a poslednje kritike u nizu dolaze nakon nedavnih najava američkih zvaničnika o uvođenju „kaznenih mera“ Kosovu koje se ogledaju u suspendovanju 200 miliona evra ekonomske pomoći preko MCC, ali i navoda pojedinih američkih senatora da bi upravo zbog odbijanja Kosova da ukine takse trebalo da se povuku američke trupe sa Kosova.

„Zabrinutosti su velike, ne samo za političku scenu, već i za građane Kosova. Svakodnevno imamo izjave, ne samo o suspenziji sredstava za Kosovo, sada je već suspendovano 200 miliona ekonomske pomoći za Kosovo, već i o onom što je još opasnije – moguće povlačenje američkih trupa. Skupština Kosova ima za obavezu da se sastane i diskutuje o tom pitanju jer ovo označava najnižu tačku odnosa Kosova sa SAD-om od kad postoji naša država, pa i pre toga“, kazao je Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) iz DPK, nakon današnjeg zasedanja predsedništva Skupštine kada je zakazana sednica, dodajući da bi eventualno povlačenje američkih trupa bilo katastrofalno, prenosi RSE.

Kosovski predsednik takođe zahteva od Kurtija da „ne kasni sa donošenjem odluka kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu“, zatraživši da se Kurti ponaša u skladu sa zahtevima SAD.

Neposredno pre održavanja sednice, Tači je Kurtija nazvao „kukavicom i nesposobnim“, jer, niti ukida takse niti nameće reciprocitet.

Iz Prizrena je danas Kurtiju poručio da kašnjenje u donošenju odluka ne pomaže Kosovu i da „neće biti dozvoljeno“ da se kvari strateško partnerstva sa SAD-om.

Osim pojedinih opozicionih stranaka, i SAD, Kurti je pod pritiskom svog koalicionog partnera, LDK, koji preti da će napustiti vladu ukoliko se ne ispoštuju zahtevi SAD.

Kurti se, međutim, i dalje zalaže za postepeno ukidanje taksi – na uvoz sirovina 15. marta, a 1. aprila na sve proizvode, uz mogućnost uvođenja reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje njegove zahteve, čemu se takođe protive SAD.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još