“Nastavljamo rad na povlačenju priznanja Kosova do dogovora ili kompromisa”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će Srbija nastaviti svoj rad na povlačenju priznanja Kosova dok se ne postigne dogovor ili kompromis.

Dačić je na televiziji Happy rekao da bi Beograd mogao da prihvati moratorijum ili neko prelazno vreme, da niti Srbija da radi na povlačenju priznanja, niti Kosovo da se kandiduje u međunarodne organizacije.

Dačić je najavio da će Aleksandar Vučić u nedelju otputovati u Berlin, na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će se dva dana kasnije sastati i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Dačić je ukazao da Kosovo nema pravo nikoga da tuži, jer oni nisu država i nemoguće je obraćanje Međunarodnom sudu pravde. Prema njegovim rečima, očekuje se i velika rasprava hoće li Priština ukinuti takse, a ministar spoljnih poslova Kosova to u utorak nije ni pomenuo na skupu u Skoplju. Dačić je rekao da je za sledeću nedelju, odnosno 17. mart, zakazan razgovor lidera Zapadnog Balkana, premijera i ministara spoljnih poslova, ali da danas niko ne može potvrditi da li će on biti i održan zbog korona virusa.

“Moramo da revidiramo neke političke planove, da li će biti skupova, 24. marta se proteklih godina održavala državna manifestacija povodom početka NATO bombardovanja, da sa Vučićem vidim kakav je stav”, rekao je Dačić.

Izvor Happy/Radio Kontakt Plus

Comments