Dvanaest slučajeva koronavirusa u Srbiji, pacijent u Novom Sadu ima tešku kliničku sliku

Dva pacijenta hospitalizovana su na KC u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu, saznaje RTS.8U 11 časova biće održan novi sastanak predsednika Srbije i premijerke sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

8Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da smo spremno dočekali koronavirus i dodaje da ne sme da nam se dogodi Italija, koja je cela u crvenoj zoni zbog koronavirusa.

Od sedmoro novozaraženih koronavirusom, jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, kaže za RTS direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

U Republici Srbiji je, od poslednjeg izveštaja Minitarstva sinoć u 18 časova, registrovano još sedam slučaja koronavirusa. Ukupno je potvrđeno 12 slučajeva zaraze u Srbiji. 

Od poslednjeg izveštaja sinoć u 18.00 do jutros u 8.00 testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta “Torlak” je do 8.00 testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedam novozaraženih koronavirusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

Ostali zaraženi imaju umerenu kliničku sliku, kaže Stevanović za RTS.

Svi inficirani koronavirusom primaju odgovarajuću tepariju.

Stevanović za RTS napominje da svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potiče od istog izvora, pošto je jedan zaraženi bio na velikom skupu a nije znao da je inficiran. 

Vlada Srbije uvela je juče privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa.

To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama NR Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Ako imate simptome koronavirusa i bili ste u zaraženom području, pozovite neki od ovih brojeva koji su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja i dostupni su od 8.00 do 22.00. 

U 11.00 biće održan novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa. 

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija sa interneta

Comments