Đurić sa Sauerom o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa podsekretarom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Finske Kaiem Sauerom o položaju srpskog naroda u južnoj pokrajini i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Đurić je istakao da sve učestalije albanski politički predstavnici u Prištini u javnost odašilju šovinistički obojene poruke, što za posledicu ima sve gori položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i sve veći broj incidenata sa ciljem zastrašivanja nealbanskog stanovništva.

Beograd je, kako je objasnio Đurić, uprkos svemu spreman za nastavak dijaloga pošto se bezuslovno ukinu takse na robu iz centralne Srbije, međutim na strani vladajuće većine u Prištini do sada nije bilo spremnosti da se ponovo krene putem dijaloga, navodi se u saopštenju.

Đurić je konstatovao da vlada privremenih institucija samouprave u Prištini čak i zvaničnim dokumentima manifestuje nespremnost za produktivan dijalog, što se najbolje vidi u nedavno usvojenom programu Kurtijeve vlade.

Na samoproglašenom Kosovu se, kako je upozorio Đurić, godinama uspostavlja antievropski koncept monoetničkog društva, u kojem su svi nealbanci građani drugog reda i uskraćena su im i najelementarnija ljudska prava, poput prava na siguran i dostojanstven život, prava na imovinu i prava na povratak, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments