Vučić: Većina Srba želi zamrznuti konflikt sa Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu američkom časopisu “Forin polisi”, da se nada da će Priština ukinuti takse, da će se to desiti na pritisak SAD i da će biti nastavljen dijalog sa ciljem potrage za mogućim rešenjem.

“Nadam se da će povući takse i to će se desiti zbog pritiska SAD. Bez toga nikada ih ne bi ukinuli. Smatram da je najvažnije da uspostavimo, kao što smo razgovarali sa američkom stranom, letove između Beograda i Prištine i fokusiramo se na sve što smo već postigli kroz pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU, rekao je Aleksandar Vučić.

Ne vidi, kaže, kako će se okončati čitav proces, kako će izgledati mogući konačni dogovor koji bi neko mogao da nam predloži.

“Radujem se uspostavljanju boljih ekonomskih veza, kada ćemo početi bolje da se razumemo. I potreban nam je dijalog da bismo to postigli. Treba nam još razgovora”, naveo je Vučić.

Upitan da li bi mogao zamisliti prestanak lobiranja za povlačenje priznanja ako Priština ukine takse, Vučić je rekao da “ne možete biti nagrađeni ako namećete takse Srbiji”.

“Ne možete biti nagrađeni da kažete ‘a sada su nam potrebni neki ustupci sa vaše strane’. Neophodno je da se vratimo na one pozicije koje su bile pre taksi. Mislim da je to veoma logično. Razumem potrebu za realnim dijalogom i razumem potrebu za rešenjem problema, što za mene nije lako reći, jer ako pitate većinu građana Srbije oni bi preferirali zamrznuti konflikt. Ja ne pripadam toj velikoj većini”, poručio je Vučić.

Upitan šta bi bilo rešenje za situaciju sa Prištinom, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i koje bi moglo da se “proda srpskoj javnosti”, Vučić je rekao da je neophodno nastaviti sa dijalogom i svim potrebnim pokušajima da se nađe kompromis.

“I još jednom, ne znam kako bi to moglo izgledati, ali to se mora učiniti na način koji bi bio poraz za obe strane, kako bi to bila mala pobeda za obe strane. Obe strane bi trebalo da dobiju garancije za mnogo bolju, mnogo bolju budućnost”, poručio je Vučić.

Govoreći o izaslaniku predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, Vučić je rekao da se radi o čoveku sa velikom energijom, sa velikim radnim entuzijazmom i da nije sreo do sada mnogo takvih ljudi. 

Zapadni partneri trebalo bi da rade zajedno 

Na konstataciju da se EU suočila sa kritikama eksperata i bivših evropskih zvaničnika zbog toga što se nisu dovoljno fokusirali na Zapadni Balkan, Vučić je rekao da je potpuno posvećen da zajedno s njima radi na pronalaženju mogućeg rešenja, što neće biti lako dostižno.

Naglasio je da bi zapadni partneri trebalo da rade zajedno u svemu ovome, da ne može biti dva pregovaračka procesa, jedan sa Hašimom Tačijem u Vašingtonu i drugi sa Aljbinom Kurtijem u Briselu.

“Zar ne? Ne znate sa kim da razgovarate”, podvukao je Vučić.

Upitan da li je na nedavnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sreo Tačija i Kurtija, Vučić je rekao da ih je video obojicu, ali da nije bilo prave diskusije.

“To je bio javni sastanak i tada je Kurti želeo da kaže nešto ne samo protiv mene, već i protiv Tačija. A ja sam rekao – u redu, ti si Hegel, najbolji filozof sveta. Ti znaš sve. I to je kraj priče. Ništa dobro, racionalno i ništa što stvarno pomaže procesu”, naveo je Vučić.

O kupovini ruskog naoružanja 

Vučić se u intervjuu osvrnuo i na razgovor sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, kojem je, kako je preneo, rekao da nas s vremena na vreme kritikuje Amerika zbog kupovine ruskog naoružanja, oruđa i svega ostalog, kao i da mu je rekao “u redu, želim da kupim vaše oružje. Ali ne moram da slušam te priče zašto biste uzeli ovo i zašto ne biste uzeli to, da li želite da ga prodate ili ne, da li želite naš novac”.

“Tada sam prvi put čuo ok, mi smo otvoreni za to. A sada ćemo kupiti više oružja od Izraela, u budućnosti i iz SAD i od Velike Britanije. To je ono o čemu sam pre dva dana razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Rekao sam mu da li to želiš da prodaš? Samo da se prestanete žaliti svi vi. Samo me pusti da kupim. Ako je to u redu, učinićemo to. To je to”, istakao je Vučić.

Na dodatno pitanje da li mu je Pompeo nagovestio da će SAD biti otvorene za prodaju sistema naoružanja Srbiji, Vučić je odgovorio da je rekao da misle da se radi o ekonomiji u našem regionu, da će povećati ulaganja u našem regionu, na čemu mu je duboko zahvalan.

“Ali kad smo došli do toga, rekao sam mu: ‘Ali uvek imate nešto protiv nas zbog ruskog naoružanja i ruskog oruđa. Ok, želimo da kupimo tvoje’. Rekao je – u redu, razgovaraćemo o tome”, preneo je predsednik Srbije.

Na pitanje kako planira da uravnoteži odnos sa Rusijom, EU i SAD, Vučić je rekao da se ne radi o uravnoteženju.

“Samo da analiziramo našu situaciju, mi imamo problem Kosova. Ko do sada nije priznao Kosovo? Da li nam je potrebna njihova podrška tokom pregovaračkog procesa sa Prištinom, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija? Da. I dalje mislim da je neizbežno da smo na putu ka EU, i to je ono što kažem čak i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na zajedničkoj konferenciji za štampu. Svaki put kada odem tamo kažem u redu, imamo sjajan odnos, ali kao i uvek moram naglasiti da je Srbija na putu ka EU i da će nastaviti na tom svom putu. I to je to. Imamo 40 procenata veću trgovinsku razmenu sa Nemačkom nego sa Rusijom”, podsetio je Vučić.

Izvor: Tanjug, RTS

Foto: Tanjug

Comments