• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Još jedan stan za nezbrinutu porodicu; Inspekcija pojačava kontrolu korišćenja stanova iz socijalnog programa

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić uručio je danas ključeve jedne stambene jedinice direktoru međuopštinskog Centra za socijalni rad Dejanu Đinoviću. Reč je zapravo o stanu koji se nalazi u vlasništvu Centra za socijalni rad,  ali je u uslovima neregulisanih zakonskih okolnosti, ova stambena jedinica bila uzurpirana.  Zahvaljujući intervenciji Inspekcijske službe Opštine Kosovska Mitrovica,  stan je oslobođen, vraćen Centru i uskoro će u njemu krov nad glavom naći jedna stambeno nezbrinuta i socijalno ugrožena porodica.. Iz Opštine upozoravaju da  će sve stambene jedinice koje su date građanima u okviru socijalnog programa, a koje se ne koriste na adekvatan način, biti oduzete.

„Ohrabruje nas to što smo u poslednja tri meseca, uspeli da smanjimo broj korisnika, jer smo neke angažovali  kroz programe sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kroz javne radove. Korisnici moraju da budu svesni da će briga biti konstantna i kada je u pitanju Narodna kuhinja i stambeno zbrinjavanje. Kancelarija za KiM i Vlada Srbije su to omogućili ovdašnjem stanovništvu“ rekao je Spirić i naveo da će se sve redovne aktivnosti Cetra za socijalni rad, uključujući isplaćivanje redovnih i jednokratnih novčanih davanja,  odvijati bez problema.

Spirić je naglasio da bi u narednom periodu, više pažnje trebalo posvetiti  deci i omladini, kako bi se preventivno delovalo na polju suzbijanja delikvencije i  bolesti zavisnosti.

Direktor Centra za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici Dejan Đinović istakao je da je  saradnja i međuinstitucionalno delovanje na lokalnom nivou, po pitanju zbrinjavanja  ugroženih građana odlična. Ovaj slučaj je, kako Đinović ističe, najbolji primer za to.  Odluka o dodeli ovog stana, kaže, biće doneta ubrzo.

Đinović je dodao da je ove godine program Kancelarije za KiM  za isplatu socijalnih materijalnih davanja usvojen rekordnom brzinom, tako da ove godine nije bilo uobičajenog višemesečnog kašnjenja isplate socijalne pomoći i ostalih prinadležnosti.

„Mi trenutno imamo oko 600 porodica koje su obuhvaćene socijalnom zaštitom kroz novčana davanja, i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je broj korisnika u blagom opadanju“ rekao je Đinović i sitakao da je to posledica uspešne politike  Vlade Srbije koja je opredelila sredstva za  upošljavanje, pre svega mladih ljudi.

U prethodnih nekoliko godina, na teritoriji Kosovske Mitrovice, u okviru socijalnog programa, dodeljeno je više stotina stambenaih jedinica. Mnoge od njih ne koriste se adekvatno i iz Opštine najavljuju da će se tome stati na put.

„ Građanima koji su dobili stanove  na korišćenje, a Inspekcijska služba utvrdi da ih ne koriste adekvatno, stanovi će biti oduzeti“ rekao je načelnik opštinske Inspekcijske službe Bojan Topličević.

 Iz Opštine najavljuju i da će Opštinska uprava, početi sa izradom socijalne karte stanovništva u Kosovskoj Mitrovici, jer kako je rekao načelnik ovog odeljenja Saša Petrović, u ova tri meseca aktivnog rada na terenu, ispostavilo se da veliki broj građana nije korisnik socijalnih davanja, ali živi na ivici siromaštva.

„U tome ćemo imati podršku Centra za socijalni rad.  Analizirajući podnete zahteve, uvideli smo da  je potrebna izrada socijalne karte, kojom bi bili obuhvaćeni i oni građani koji nisu korisnici socijalne pomoći, a na samoj su granici da to postanu.  Nadam se da će ta karta biti izrađena za dva do tri meseca“ rekao je Petrović i pojasnio da će se zapravo tako steći uvid u prave potrebe svake porodice ponaosob, i da to ne mora nužno da podrazumeva finansijsku pomoć.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još