• Početna>
  • Vesti>

Amerika gura Tačija, Kurti je “nemački čovek” i to je još komplikovanije

Sukob između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Hašima Tačija preti da odloži nastavak dijaloga o Kosovu, piše “Blic”.

Taj list navodi da je upravo takav zaključak imao predsednik Srbije posle razgovora koji je imao sa zvaničnima SAD u Vašingtonu.

Prema saznjima “Blica” iz diplomatskih krugova u Vašingtonu, SAD ulažu sve karte na Tačija, pritiskaju ga da pogura ukidanje taksi, ali ne delimično kako je Kurti najavio.

“Vašington je razočaran Kurtijevim potezom koje smatra provokacijom. Uz to na Kurtija u SAD gledaju kao na nemačkog čoveka što relaciju Vašington Priština dodatno komplikuje”, kaže izvor lista.

Kurtijeva odluka o delimičnom povlačenju taksi razljutila je Amerikance, posebno Ričarda Grenela koji nije krio da taj gest nije bio deo dogovra.

“Amerika i Nemačka razlicito gledaju na resenje kosovskog probelma. Poslednji potezi Kurtija su svojevrsna poruka Berlina Vašingtonu. Nemačka pokušava da zadrži dominatnu poziciju u Evropi”, navodi sagovornik lista.

Prepucavanje albanskih političara moglo bi da odloži rešavanje kosovskog pitanja i to je je upravo ono što amerikance brine.

“Važno je da se sve odigrava brzo budući da idu izbori u Srbiji, a u novembru u SAD. Leti se ne radi tako da je sva prilika, ako propustimo ovu šansu za rešenje ćemo morati da čekamo najmanje 2021. a to nikome nije u interesu”, kaže isti izvor.

Svi Vučićevi sagovornici u Vašingtonu saglasni su da je Srbija kooperativna i da što se tiče odnosa dve strane vuče ispravne poteze, navodi “Blic”.

Izvor Blic/B92

Comments

Pročitaj još