Đurić: Kurti ne bi trebalo da vređa državu čiji je građanin

“Srbija izražava veliku zabrinutost zbog Kurtijevih pretnji. Njegove najavljene mere odmazde su pokušaj destabilizacije regiona za račun onih koji se protive pronalaženju rešenja putem dijaloga. Kurti se ponaša kao palikuća koji želi da zapali požar na Balkanu” saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aljbin Kurti.

“Aljbin Kurti ne bi trebalo da vređa državu čiji je građanin. On je pokrajinski zvaničnik srpske pokrajine u privremenim organima samouprave i očigledno ne može da natera ni članove svoje stranke i vlade da slede njegovu politiku” navodi se.

“Ako želi da utiče na politiku Srbije, neka se kandiduje na izborima za parlament Srbije. Dok Srbiju bude predvodio Aleksandar Vučić sigurno je da neće moći da natera nikoga u Beogradu da prizna njegovu lažnu nezavisnost” dodaje se u saopštenju.

“Jalove su mu dakle sve nade da politikom pretnji i ucena može da izdejstvuje bilo šta za svoj narod na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju.

“Kurti ima priliku da okrene novi list u odnosima Beograda i Prištine, ali će je po svemu sudeći propustiti, jer čini sve da se prikaže ekstremnijim od svojih prethodnika. Beograd ostaje otvoren za produktivan dijalog o Kosovu i Metohiji ukoliko sa druge strane ima civilizovanog sagovornika, koji za početak mora da bezuslovno ukine anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije” navodi se.

“Sve ostalo bilo bi rušenje mogućnosti za nastavak dijaloga, i Kurti bi trebalo da konačno shvati da više nije opozicioni lider i nestašno dete prištinske politike, te da počne da se u skladu sa tim i ponaša” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments