Vučić: Kosovo i Metohija će biti dominantna tema u Vašingtonu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u razgovoru sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, pitanje Kosova i Metohije nesumnjivo dominantna kao tema, a da će se on boriti za interese Srbije.

“Imaću mnogo mnogo važnih razgovora”, rekao je Vučić, dodajući da o tome može da govori tek sutra i prekostura, kada putuje u Vašington.

“Šta god da bih vam rekao… svakako će Kosovo biti dominantna tema u razgovoru sa američkim zvaničnicima”, rekao je Vučić novinarima upitan za posetu SAD.

Predsednik Srbije je naveo i da će za zvaničnicima SAD razgovarati i o drugim važnim pitanjima, bilateralnih odnosa, ekonomskoj saradnji sa SAD.

“To sve ide dobro, u dobrom smeru, ali Kosovo će biti nesumnjivo dominantna tema, koja za nas nije laka, jer imamo drugačije viđenje i pogled na stvari u donosu na moje domaćine”, rekao je Vučić.

Ugrožavanje mira i sankcije bio bi strašan problem za Srbiju

Sve što bi ugrozilo stabilnost, mir i poredak i uvelo bilo kakve sankcije, pravilo bi strašan problem za Srbiju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara kakve pritiske očekuje na Srbiju zbog KiM.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da objasni svoju izjavu da posle ukidanja kosovskih taksi možemo očekivati strahovite pritiske na našu zemlju da priznamo Kosovo odnosno da im se da stolica u UN.

Upitan, takođe, čime bi mogli da nas ucenjuju, Vučić je rekao kratko: repertoar je širok.

“Ja to ne mogu da prihvatim. A, da li mogu da prihvatim? Pa, pokazao sam i 2013. kada nisam prihvatio da Kosovo uđe u UN. Tako da je teška situacija za nas, da niste pametni”, rekao je Vučić.

Poručio je da ne želi u toj teškoj situaciji da sluša pridike od onih koji nemaju ništa da ponude, već samo znaju da kritikuju iako su sve ranije unišstili i prihvatili i to uporedio sa znanjem da se “rasture kockice,” a neznanjem da se sklope.

” A, mi moramo da sklopimo kockice i da zidamo svoju palatu, svoju državu, na najlepši način”, poručio je Vučić.

Zapadni saveznici usaglasiće stavove oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će oko rešenja kosovskog pitanja biti usaglašeni stavovi zapadnih saveznika, ali da ne zna u kojoj će formi oni biti saopšteni.

“Da li će se prvo pojaviti Amerikanci ili Evropljani je nebitno, stavovi ce biti usaglašeni “, poručio je on.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kada očekuje da će biti predložen plan “Agtisari plus, plus”, rekao da se stalno postavlja takvo pitanje, ali da ono nije suštinsko, već je pitanje forme.

Negde se nekome oko toga žuri, rekao je, a negde postoji želja da uspori.

“Ne znam kada će. Možda za tri meseci ili tri godine. Svejedno će se dogoditi”, naglasio je on.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments