• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Tražiće od nas de fakto ili de jure priznavanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem “da ga ubace u UN”.

Aleksandar Vučić je za televiziju O2 ukazao da, ipak, prvo treba sačekati i videti kakvu će Priština odluku po pitanju taksi doneti i da li će zahtevati reciprocitet, ali da nema sumnje da će uslediti pritisak na Srbiju.

Na pitanje šta bi podrazumevao Ahtisarijev plan “plus plus” i da li će pitati narod šta misli o tome, predsednik kaže da će svakako narod biti pitan,

“Daće oni i više (od Ahtisarijevog plana), ali će tražiti de fakto ili de jure priznavanje Kosova od Srbije. Cilj je da ubace Kosovo u UN”, naveo je Vučić i dodao da je to ono što možemo da očekujemo u narednom periodu.

Vučić dodaje da je samo pitanje trenutka kada će to tražiti od Srbije, da li za tri ili šest meseci ili za godinu dana, ali da će se to svakako dogoditi i da će onda biti strahoviti pritisci na našu zemlju.

Vučić: U martu prosečna plata 515 evra

Predsednik Srbije navodi da će Srbija biti vodeća zemlja po visini plata na Zapadnom Balkanu, kao i da će u prvom kvartalu 2020. imati najveći rast u Evropi.

Aleksandar Vučić je za televiziju O2 rekao da je u decembru prosečna plata iznosila 510 evra, dok je pre nekoliko godina bila 340 evra.

Upitan “da li očekuje da Dragan Šutanovac sada glasa na izborima za SNS, pošto je najavio da će to uraditi kada plata bude prešla 500 evra”, Vučić je rekao da to treba da pitaju Šutanovca.

Podseća, međutim, da je i sam rekao da će plata za platu od 500 evra trebati dve ili tri godine, a prošle su četiri.

Šutanovac je, primećuje, korektniji od mnogih drugih.

Vučić ističe da će u se martu videti prava slika po pitanju rasta plata, s obzirom da će se, kaže, uračunati i rast minimalne zarade od oko 11 odsto za oko 350.000 ljudi.

Ukazao je da je Srbija bila iza i Albanije i BiH, kao Crne Gore, dok je sada, ističe, ispred svih tih zemalja po visini prosečnih plata.

Dodao je metodologija Srbije za utvrđivanje visine plata usklađena sa Evrostatom, kao i da je nešto konzervativnija od metodologije koju koriste druge zemlje u regionu.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još