Rošiću i Spasojeviću produžen pritvor za još dva meseca

Odlukom Specijalnog suda u Prištini Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, kojima se na teret stavlja umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, produžen je pritvor za još dva meseca.

Branilac Marko Rašića advokat Mahmut Haljimi izjavio je za Kosovo Onlajn da je i ovo rešenje o produženju pritvora, kao i sva prethodna, doneto bez valjanih dokaza.

“Više puta do sada, kao i na pripremnom ročištu koje je održano početkom meseca, predočio sam sudu da protiv mog klijenta ne postoji ni jedan dokaz zbog kojeg bi ovoliko dugo trebao da bude u pritvoru. Ponovio sam da ceduljica koja je navodno nađena kod pokojnog Olivera Ivanovića, sa registarskim brojem Rošićevih kola, nije validan dokaz, jer je brat Olivera Ivanovića rekao da to nije Oliverov rukopis. Nije opravdana sumnja ni da bi moj klijent mogao da utiče na svedoke, jer ga u spisima koji su otkucani na više od 12 hiljada strana ni jedan svedok ne spominje“, rekao je Haljimi i dodao da je u zakonskom roku od 24 sata uložio žalbu na ovo rešenje.

Haljimi naglašava da odluka o produženju pritvora Rošiću nije dostavljena na njegovom maternjem jeziku čime je prekršen Ustav, Zakon o krivičnom postupku i Konvencija o ljudskim pravima.

Na pripremnom ročištu koje je u Prištini održano 11. februara, advokat Mahmut Haljimi je predložio sudu da se Marko Rošić pusti da se brani sa slobode uz kauciju od 15 hiljada evra koju bi uplatila Rošićeva porodica, ali je taj predlog, po rečima Haljimija, odbijen uz konstataciju da je ponuđeni iznos nedovoljan.

Marko Rošić i Nedeljko Spasojević su uhapšeni 23. novembra 2018. godine u Severnoj Mitrovici i nalaze sa na optužnici sa još četvoro Srba, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u Severnoj Mitrovici, a počinioci i nalogodavci ovog ubistva još uvek nisu otkriveni i uhapšeni.

Izvor: Kosovo online

Comments