Komemoracija Zorana Furunovića

U petak, 21. februara 2020. godine, sa srpske likovne scene sišao je još jedan veliki stvaralac mr Zoran Furunović, slikar, redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Furunović je, zajedno sa još nekoliko kosovsko-metohijskih stvaralaca iz njegove generacije, spadao u red onih slikara koji su na kosovskoj likovnoj sceni suvereno demonstrirali postmoderno slikarstvo i učinili da se stvaralaštvo ovog dela Srbije izjednači sa stvaralaštvom u velikim likovnim centrima bivše Jugoslavije i Srbije.

On ne samo da je bio krčilac novih puteva u vizuelnoj umetnosti, već je istovremeno i pisanom rečju izrastao u sjajnog likovnog kritičara, zagovarajući kvalitet ostvarenja i njegove domete bez obzira na to ko je njihov nosilac u šarenolikom kosovskom likovnom krugu. Pri tom je uvek imao dovoljno hrabrosti da ukaže i ustane protiv nepravilnosti i nedoslednosti u kulturnoj politici pokrajine.

Po rezultatima u slikarstvu i učešću u kulturnom životu, on spada u red najvećih srpskih slikara poniklih na tlu Kosova i Metohije, pripadajući onoj grupi strasnika koji su, svaki u svom vremenu, postavljali temelje moderne umetnosti na Kosovu ‒ strasnika poput Dimitrija Paramendića, Vlade Radovića, Jefte Vančetovića, Bogdana Bakića, Muse Miketića, Aleksandra Tomaševića, Trajka Stojanovića Kosovca, Zorana Jovanovića Dobrotina … – koji su na tom putu sagoreli, a ipak ostavili dubok trag u umetnosti svoga podneblja.

Jednako je velika njegova zasluga, uz pomoć kolegijuma dekana i zaposlenih na Fakultetu umetnosti da se, posle dugog posrtanja i tavorenja na marginama kosovsko-metohijskog kulturnog života, Fakultet u njegovom mandatu dekana, ponovo uzdigne, vaskrsne i rezultatima svojih studenata, na svim poljima, zauzme mesto koje mu u kulturi pripada.

Dovoljno je pomenuti samo novi deo Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i optimalno rekonstruisanje prostora u Zvečanu za kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i rad studenata.

Kremacija Zorana Furunovića biće obavljena u četvrtak, 27. februara, u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija će se održati 3. marta u Galeriji Fakulteta umetnosti u  Kosovskoj Mitrovici sa početkom u 12 časova.

Radio Kosovska Mitrovica je imao izuzetno dobru saradnju sa Zoranom Furunovićem i izražava iskreno saučešće porodici Furunović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još