Brnabićeva i Kurti o taksama na panelu u Londonu

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvorio je samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, na kojem pored premijera država Zapadnog Balkana učestvuje i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Suma Čakrabarti je rekao da je u region Zapadnog Balkana EBRD koji je, kako kaže, “globalna banka sa evropskim srcem” uložila više od 13 milijardi evra. Polovina tog novca je uložena u Srbiju.

EBRD je na Balkanu realizovao 600 projekata u oblasti infrastrukture, energetike, preduzetništva i poljoprivrede.

Čakrabarti je poručio da je želja EBRD-a da naš region uspe i da se osnaži radi dobrobiti svih građana.

Brnabićeva pozvala Kurtija da razmisli o taksama 

Kao i pre dve godine Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić koja je istakla da je prioritet ulaganje u infrastrukturu kako bi se povezao region, kao i da se oživi inicijativa “mali šengen”.

Ukazala je da je i dalje na snazi taksa Prištine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

“To je loše za region. I zato, još jednom pozivam gospodina Kurtija da razmisli o taksama jer moramo da budemo praktični ako želimo da povećamo trgovinu i privučemo investicije, jer građani očekuju to od nas”, poručila je premijerka Srbije. 

Na panelu učestvuju i premijeri Albanije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti: Reciprocitet umesto taksi 

Ovo je bio prvi put da su se susreli Brnabićeva i Kurti. On je na panelu rekao da hoće da radi na odnosima sa Beogradom. Želi dobre odnose sa Srbijom, ali taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije zameniće, kaže, reciprocitetom.

“Želimo takse da zamenimo reciorocitetom, što neće biti osveta, već se osećamo diskriminisano i hoćemo jednakost”, rekao je Kurti. 

Nakon panela, premijerka Srbije imala je bilateralni sastanak sa direktorom EBRD-a. 

Izvor: RTS

Comments