• Početna>
  • Vesti>

Vučić o dijalogu: Ne znam kakvo čudo treba da se desi da Srbima ponude Bog zna šta

Davos, 20. januara 2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic izjavio je veceras, uoci otvaranja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je to odlicno mesto gde za kratno vreme moze mnogo da se cuje, da se ostvare vazni kontakti, na korist Srbije. PREDSEDNISTVO SRBIJE

Na sastanku sa Merkel neće biti predstavljen „novi plan za Kosovo“, kako su pisali pojedini mediji, već će se razgovarati o metodologiji i tehnologiji budućih razgovora, poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon današnje posete pripadnicima 5. bataljona Vojne policije u kasarni „Topčider“ u Beogradu. Kaže i da je „za Srbiju teško“ jer će se „svako rešenje koje bude dolazilo spolja i od Albanaca ticati priznanja kosovske nezavisnosti“. Sa druge strane, za sebe kaže da iako je nekada video rešenje koje bi bilo „jednako zadovoljavajuće za Beograd i Prištinu“, više ga ne vidi.

„Ne možete da pričate o planu jer niko ne može da vam donese plan i kaže ‘uzmi ili ostavi’ već morate o nečemu da razgovarate, a siguran sam da će to (Kosovo) biti ključna tema“, rekao je Vučić komentarišući predstojeći sastanak sa nemačkom Kancelarkom.

Predsednik ujedno dodaje da više „ne vidi“ rešenje koje bi bilo „jednako nezadovoljavajuće i za Beograd i Prištinu“, ali i da ga je nekada video.

„To je problem, ja ga ne vidim, nekada sam mogao da ga vidim, a danas to ne mogu da vidim. Prema tome, nisam isključiv, želeo bih da vidim šta je to što bi oni mogli da ponude“.

Predsednik je odbio da komentariše da li aktivnije učešće SAD koje se ogleda u angažovanosti izaslanika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, a koje je rezultiralo i potpisivanjem sporazuma o avioliniji na relaciji Beograd-Priština, ali i pokretanju razgovora o železničkoj liniji na istoj relaciji, ima veze sa tim što „Berlin ubrzava svoje aktivnosti“.

Komentarišući jučerašnju čestitku i poziv na razgovor nemačke kancelarke novom kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, Vučić smatra da je to očekivano, jer joj je razgovor sa Kurtijem „važniji“ nego sa njim.

„Ona mora da vidi kakva je to politika za koju se Kurti zalaže, šta je to na šta može da računa, i šta je to što će oni da rade u narednim godinama sem činjenice da će da podignu tužbu za genocid protiv Srbije, da će da povećavaju potrošnju novca za oružje za sto odsto i za vojsku i policiju“.

A kada je reč o Kurtijevoj najavi da se kosovska carina priprema za sprovođenje mere reciprociteta koju će, kako je najavljeno, Kosovso uvesti prema Srbiji kada budu bile ukinute takse, predsednik novinaru Pinka kaže da se za razjašnjenje obrati „Kurtiju“.

„Jer kada se postavlja pitanje o reciprocitetu, uvek se postavlja pitanje prvog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština…pa ne znam kakav će reciprocitet po tim pitanjima i po tom osnovu da prave“.

Sa druge strane, ponavlja da je dobro to što će takse biti ukinute, kako za Prištinu – zbog međunarodne podrške i boljih i jeftinijih proizvoda na svom tržištu, i za Beograd – zbog toga što će građani moći da kupuju srpske proizvode, ali i zbog Bruto domaćeg proizvoda.

Vučić ne zna da li će dijalog biti nastavljen pre parlamentarnih izbora u Srbiji koji su zakazani za april, ali i kaže da je uvek za razgovore.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još