• Početna>
  • Vesti>

Neizvestan nastavak suđenja za umešanost u Ivanovićevo ubistvo

Suđenje za šestoro Srba iz Severne Mitrovice koje specijalni tužilac Sulj Hodža tereti da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, biće održano 11. februara u specijalnom sudu u Prištini kada bi optuženi trebalo da se izjasne o navodnoj krivici. Međutim, Faruk Korenica, advokat jednog od optuženih Nedeljka Spasojevića kaže da je pod znakom pitanja da li će se nastaviti proces s obzirom na “neprofesionalno ponašanje tužioca” koji “još nije poništio prvu optužnicu, a uz drugu nije dostavio dokaze iz obrazloženja optužnice”.

“Druga u kojoj se očigledno ništa nije promenilo u odnosu na prvu, napisana je 47 strana, ali su nam dostavljeni navodni dokazi na 12.500 stranica, gde stvarnih dokaza nema. Kad vi nekoga optužujete vi nabrajate iskaze svedoka, dajete mišljenje veštaka i dajete konkretne dokaze, a ne da nam u tri pune kartonske kutije dostavljate papire za koje tvrdite da su dokazi.

Uostalom, neprihvatljivo je da se krene s novom, drugom optužnicom, kad tužilac ni prvu nije poništio. Pre nedelju dana sam obišao Spasojevića i saznao da još uvek nije dobio prevod s albanskog na srpski jezik. Uskraćeno mu je ustavom zagarantovano pravo, a to je da dokumenta mora da dobije na maternjem jeziku.

Više je nego očigledno da se neprofesionalno odvija ovaj proces, na koji sam više puta sudu ukazivao”, kaže Koprivica, koji navodi i da im je bilo rečeno da će i sav materijal dobiti i na kompakt-diskovima, međutim, “to ništa ne bi promenilo, ako se zna da ni jedna sudnica na Kosovu nije tehnički opremljena za takav vid sudskog procesa”.

Pred sudskim većem specijalnog suda, kojim predsedava sudija Veljon Kurtaj, naći će se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara (sva trojica u pritvoru), zatim Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silavana Arsović, nekadašnja sekretarica i jedna od najbližih saradniak Ivanovića, koji je mučki ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u skoro samom centru Kosovske Mitrovice.

Otac Marka Rošića, Nebojša, ranije je kazao da je kompletno pravosuđe “lakrdija” uz tvrdnju da mu je sin “drogiran od strane zatvorskog osoblja” što je dovelo do toga da je čak hteo da digne ruku na sebe. Tek pošto je prebačen iz Podujeva, iz zatvora visokog rizika, u Kosovsku Mitrovicu, ustanovljeno je da je “sve vreme dobijao neodgovarajuću terapiju kojom je trovan od strane zatvorskih lekara.  

Izvor Politika/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još