• Početna>
  • Vesti>

Predstavljanje istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na KiM


Udruženje novinara Srbije predstaviće u utorak, 11. februara u Beogradu istraživanje o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na KiM u periodu 1998-2005. godine.

Dve decenije porodice i prijatelji ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji pokušavaju da saznaju istinu: Ko su ubice? Ko su otmičari? Šta se dogodilo sa njihovim voljenima?

Istraživanje UNS-a je trajalo više od tri godine i obuhvatilo je razgovore i intervjue sa porodicama, prijateljima i saradnicima ubijenih i kidnapovanih novinara.

Razgovarano je i sa tužiocima i policajcima koji su radili na Kosovu u vreme kada su se zločini dogodili, kao i sa važnim međunarodnim političkim akterima. 

Cilj predstavljanja istraživanja o ubijenim i otetim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu i Metohiji je da se javnost, ali i kolege novinari upoznaju sa ovim tragičnim događajima koji su i posle dve decenije bez epiloga.

Predstavljanje istraživanja imaće dva panela.

Na prvom „Priče porodica i kolega“ s početkom u 12 sati, govoriće pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, novinar sajta RTS-a Rade Maroević, bivši novinar Tanjuga Nebojša Radošević i novinarka Radio City Ivana Petrović.

Istraživanjem su objedinjena saznanja o 17 ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, od kojih se četvoro i dalje vode kao nestali. 

Na drugom panelu govoriće se o tome šta nadležne institucije mogu da urade kako bi bile rasvetljene sudbine kolega novinara i medijskih radnika, kakav je uticaj istraživanja i kakve su perspektive za procesuranje zločina.

Govoriće predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Moderatorka panela biće autorka istraživanja o kidnapovanim i ubijenim novinarima na KiM Jelena L. Petković. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još