• Početna>
  • Vesti>

Borelj danas sa Tačijem i liderima stranaka a sutra sa Vučićem i Brnabić

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozep Borel, boravi danas na Kosovu. On će se u podne sastati sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a zatim i sa liderima parlamentarnih političkih stranaka. 

Neposredno pre dolaska u Prištinu Borel je poručio da se raduje svojoj prvoj zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu i oživljavanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Borel će posetiti i Termoelektranu Kosovo B u Obiliću, kako bi inaugurisao radove finansirane od strane Evropske unije.Kasnije tokom dana, posetiće i Prizren.

Posle Prištine Borelj u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije. 

Premijerka Ana Brnabić sastaće se sa Boreljom u zgradi Vlade Srbije.

Pred svoj dolazak, Borelj kaže da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.

U Evropskoj službi za spoljne poslove navode da će se Žozep Borelj u Srbiji sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, stranačkim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva kao i da će obići područje Nacionalnog parka Srbije. 

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

foto (tanjug)

Comments

Pročitaj još