Sredinom aprila otvaranje regionalne deponije na severu Kosova

SNepostojanje uređene sanitarne deponije ozbiljan je ekološki problem na severu Kosova, najveći zagađivači vazduha su velike termoelektrane, a izgradnja mini-hidroelektrana treba da bude planski urađena, rečeno je na debati koja je o ovim pitanjima održana u Mitrovačkom društvenom klubu u Severnoj Mitrovici.
Ekspertkinja za zaštitu životne sredine prof. Jelena Đokić ocenila je da nepostojanje uređene sanitarne deponije ugrožava vodu, vazduh i zemljište na severu Kosova i podseća da se smetlišta nalaze duž reke Ibar, da se zemljište zagađuje komunalnim otpadom a vazduh paljenjem deponija.
Đokić je rekla da bi 14. aprila trebalo da bude otvorena regionalna deponija “Savina stena”. Na ovoj deponiji u planu je odlaganje komunalnog otpada iz četiri opštine sa severa Kosova.
Ona je navela da su predstavnici Kancelarije EU na Kosovu primetili da na severu Kosova sistem prikupljanja otpada nije najbolje rešen i da zato kroz projekat, koji sprovodi nemački GIZ, rade na rešavanju ovog problema.
,,Izrađeni su i usvojeni strateški planovi za upravljanje otpadom u sve četiri opštine na severu Kosova koje predložio GIZ. Ono što smo primetili jeste da opštine nemaju potrebnu mehanizaciju, pa se tako otpad u opštini Zvečan odvozi sa dva traktora”, rekla je Đokić.
Univerzitetski profesor Aleksandar Ćorac kazao je da je kompletan Balkan najzagađenije područje u Evropi i da su zbog takve situacije sve vlasti odgovorne.
,,Glavni zagađivači u ovoj situaciji su termoenergetska postrojenja. Naježim se zbog priča o fenomenalnom značaju automobila na eletrični pogon na zdravlje i budućnost. To je tačno, ako imate proizvodnju elektične energije iz izvora koji zadovoljavaju određene kriterijume, ali ako imate proizvodnju struje iz uglja zagađenje neće biti ništa manje”, rekao je Ćorac.
On je naveo da je dimom iz termoelektrana u Obiliću, Tuzli, Obrenovcu i drugih preplavljen Balkan i da je to, kako je istakao, daleko od dobrog.
,,Termoelektrane jesu dobre jer su u ovom trenutku jeftine, ali kada se izračuna trošak gubitka života, zdravlja, lečenje bolesti kod pacijenata koji se razbole zbog zagađenog vazduha termoelektrane spadaju u jedne od najskupljih oblika dobijanja električne energije”, upozorio je on.
Na debati je rečeno da je pre nekoliko večeri izmerena zagađenost vazduha u Severnoj Mitrovici bila veća od zagađenosti vazduha u Sarajevu koji je te iste noći bilo najzagađeniji grad u Evropi.
I Đokić i Ćorac rekli su da nisu protiv izgradnje hidroelektrana i naveli da su obnovljivi izvori energije imperativ za opstanak čovečanstva.
,,Pitanje je da li su hidroelektrane napravljene na pravom mestu i da li je osiguran minimum za opstanak biljnog i životinjskog sveta u reci, da li je osigurana dovoljna količina vode za navodnjavanje i piće ljudi iz tog kraja, to su ključna pitanja”, rekla je Đokić koja je navela da su ovakva postrojenja neophodna.
Ćorac je kritikovao način na koji se grade mini-hidroelektrane u Štrpcu istakavši da niko nije protiv izgradnje hidroelektrana, već protiv zlouptreba i načina njihove izgradnje, kada se interes pojedinca ili malih grupa nameće kao značajniji od interesa celog društva i gde se za rezultat dobijaju razarajuće posledice.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments