• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Grenelom: Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Kosovo Ričardom Grenelom.

Predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje odnosa Beograda i Prištine traje dugo ako nema napretka, istakao je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel (Richard Grenell), nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Osećam uzbuđenje i energiju jer počinjemo da razgovaramo i da postižemo određeni napredak. Ako strane odluče da više ne žele da razgovaraju, ja ću otići i radiću nešto drugo”, dodao je američki diplomata.

Grenel je ponovio i da “prištinske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da srpska strana mora da prekine kamnpanju za povlačenje priznanja Kosova”.

Upitan da li je fer da se zahtev za ukidanjem taksi povezuje sa zahtevom za prestankom kampanje Srbije, što je kritika koju je juče izneo šef diplomatije Ivica Dačić, Grenel je rekao da “on ne odlučuje da li je nešto fer ili nije”, da to dve strane “treba da prosude”, a da on “pokušava da se usredsredi na svetliju budućnost za ljude Srbije i Kosova” i politiku ostavi po strani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa Grenelom da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

“Mi imamo drugačiji stav o priznavanju Kosova od Amerike i Prištine. Oni žele da se ta nezavisnost prizna, mi ne želimo. Što se tiče taksi, one su uvedene bez ikakvog razloga. I ne može da bude ‘tante za kukuriku’, mora da bude ‘tante za tante'”, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije nakon razgovora sa Grenelom u kojima je on izneo stav da je potrebno da Priština ukine takse a da Beograd prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti.

Plan za železnički saobraćaj Beograd – Priština

U fokusu razgovora bila je i ideja o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine. Kako je saopšteno, radna grupa iz Srbije će već u ponedeljak otići u Berlin kako bi se sa Grenelom nastavili razgovori na tu temu.

I Grenel i Vučić su zaključili da je infrastrukturno povezivanje putevima i železnicom neophodno radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije i Kosova. Vučić je, međutim, rekao da kako bi promet robe železnicom imao smisla, moraju biti ukinute takse. On je istovremeno rekao i da je Grenelu preneo kako je Srbija zbog taksi izgubila 435 miliona evra.

“Platili smo cenu i unutrašnje trgovine u okviru Cefta sporazuma i to je nanelo štetu, ne samo nama nego i ljudima u Prištini”, rekao je Vučić.

On je zahvalio Vučiću za ideju o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine i dodao da će o tome u ponedeljak u Berlinu biti održan sastanak stručnih timova dve strane.

Podsetimo, Kosovo i Srbija potpisali su 20. januara pisma o namerama kojima se predviđa uspostavljanje direktne avionske linije između Prištine i Beograda. Dokument je potpisan sa nemačkom kompanijom “Lufthanza”, u prisustvu savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Roberta O’Brajana.

Grenel je u Beograd doputovao u četvrtak iz Prištine i tom prilikom najavio da će u fokusu razgovora sa Vučićem biti ekonomija i otvaranje novih radnih mesta.

„Mi ne želimo da gubimo naše vreme“, rekao je Grenel na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) kada SAD očekuju da Srbija i Kosovo postignu dogovor, s obzirom da je dijalog koji se odvijao u Briselu uz posredovanje EU, faktički suspendovan već 14 meseci.

Grenel je kazao i da SAD nemaju neke posebne ideje o određenim političkim pitanjima koje bi izložili svojim sagovornicima, već da je njegova namera da „dve strane pogura jednu ka drugoj”.

Specijalni izaslanik američkog predsednika je u četvrtak zatražio od lidera pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija , inače mandatara za formiranje nove vlade Kosova, ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

To bi, kako je dodao, trebalo da se desi istovremeno sa prekidom kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Grenel je kazao da će ukidanje takse zatražiti od svakog političkog lidera na Kosovu.

“Rekao sam na Kosovu da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti”, rekao je Grenel novinarima u Beogradu.

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još