• Početna>
  • Vesti>

Svetosavski bal u Zubinom Potoku: Svetkovina u čast najlepšeg srpskog deteta

U Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, sinoć je održan tradicionalni Svetosavski bal. Ove godine, svetkovinu posvećenu „najlepšem srpskom detetu“ uveličali su  Crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice duhovnim repertoarom, balski orkestar “Svilen konac” pod upravom prof. Petra Gojkovića i vokalni solista Loran Prokapić iz Pariza nizom pažljivo odabrabih srpskih pesama ali i šansona, plesna grupa “Bitef dens” iz Beograda, članovi KUD ”Mokra Gora” koji su izveli gradske igre i  glumica Marija Bergam koja je program upotpunila prigodnim recitalima Matije Bećkovića.

Kadgod bi srpski rod skretao sa pravog puta, to bi značilo da se udaljio od Svetosavlja, od blagoslova najvećeg u srpskom rodu, poručio je sa bala, vladika raško-prizrenski Teodosije.

„Sveti Sava je tvorac i naše duhovnosti, naše državnosti, naše prosvete. Zahvaljujući njemu, mi imamo našu samostalnu  crkvu, našu državu i prvovenčanog kralja i našu prosvetu, ali ne običnu školu, već onu školu koja se zasniva na Svetom Jevanđelju“ rekao je vladika Teodosije i dodao da dok smo se god držali tog puta svetog Jevanđelja koji nam je Sveti Sava zaveštao, kako je rekao „stajali smo uspravno“.

Kako je vladika istakao, kad god bi se srpski rod od tog puta udalaljavao, bio bi ugrožen njegov identitet.

„Tako je bilo u prošlosti, a i danas imamo primer u našoj btratskoj Crnoj Gori, vlast hoće da gradi svoj identitet bez Svetog Save, bez svih onih koji su svetosavski put sledili – i Crnojevića i Petrovića, i to je put kojim mi nećemo da idemo“ poručio je vladika.

U ime pokrovitelja Svetosavskog bala, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisutne je pozdravila Zlata Radovanović.

„Već sedmu godinu, Kancelarija za KiM zajedno sa Domom kulture „Stari Kolašin“ organizuje Svetosavski bal i on je odličan pokazatelj kako mi, Srbi na Kosovu i Metohiji, čuvamo i negujemo našu tradiciju a ovo je možda i najbolji bal dosad“ rekla je Radovanović.

Sličan program koji je priređen sinoć u Zubinom Potoku, biće izveden narednih dana na Svetosavskom balu na Seni, u francuskoj prestonici.

Organizator Svetosavskog bala u Zubinom Potoku je Dom kulture „Stari Kolašin“ a pokrovitelji su Kancelarija za KiM i Opština Zubin Potok.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još