Vraća se let Beograd – Priština?

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić očekuje da će danas u Berlinu biti potpisano pismo o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza.

To bi, kako kaže, omogućilo da se nakon 20 godina ponovo uspostavi avio linija između Beograda i Prištine.

Đurić je za RTS kazao da bi ta linija mogla da zaživi nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije i nastavka dijaloga, za šta je, takođe, preduslov da, kako kaže, anticivilizacijske takse budu ukinute.

Potpisivanje pisma o namerama predstavljalo bi prvi simboličan korak u pravcu obnavljanja avio-linije izmedju Beograda i Prištine posle 20 godina, kazao je Đurić.

“Time bismo, osim 12 autobusa koji redovno povezuju Beograd i Prištinu, u budućnosti mogli da dobijemo i avio liniju, što bi glavni grad naše južne pokrajine učinilo bliže Beogradu”, kazao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije dodaje da će vlasti u Beogradu o toj nameri zvanično obavestiti i Unmik i Kfor koji su, podseća, po Rezoluciji 1244 i Vojno-tehničkom sporazumu zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na KiM.

“Ova linija bi mogla da zaživi onog trenutka kada budu ukinute takse i kada dijalog bude nastavljen”, kazao je Djurić i dodao da očekuje dobre vesti o tome danas iz Berlina.

Tači: Ovo je važan korak

Predsednik privremenih kosovskih institucija u Prištini Hašim Tači pozdravo je potpisivanje pisma o nameri u Berlinu za ponovno uspostavljanje avio-linije između Beograda i Prištine, a koje bi obavljala avio-kompanija “Lufthanza”.

“Ovo je važan korak za kretanje građana i proces normalizacije”, napisao je Tači na svom Tviter profilu.

On je zahvalio savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O’Brienu i specijalnom izaslaniku SAD za pregovore između Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za olakšavanje tog procesa.

Izvor Beta/B92

Comments