• Početna>
  • Vesti>

Spirić sa raseljenima iz Svinjara: Za Jovanovića posao, meštanima autobuska linija

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić obišao je danas raseljena lica iz Svinjara, nastanjena na Malom Zvečanu. Najveći problemi meštana ovog naselja su kako kažu, nezaposlenost, loše vodosnabdevanje, otežan prevoz do Kosovske Mitrovice i gotovo nikakvi izgledi za povratak u Svinjare.

Na Malom Zvečanu trenutno živi 41 porodica iz Svinjara, što je preko 200 ljudi.  Muči ih ponajviše nezaposlenost.  Slaviša Jovanović jedan je od mnogih koji su sa ovim problemom živeli – do danas. Poseta opštinske delegacije Malom Zvečanu, za Slavišu i njegovu porodicu, bila je od konkretne koristi – dobio je posao u JKP „Standard“.

„Danas sam rešio veliki problem – zaposlio sam se. Zahvaljujem predsedniku Spiriću. Imam ženu, takođe nezaposlenu i troje dece“ kaže Jovanović.

Danas je dogovoreno i uvođenje humanitarne  autobuske linije Mali Zvečan – Kosovska Mitrovica, koja će smanjiti troškove putovanja srednjoškolcima  i zdravstvenu negu učiniti dostupnijom, pre svega starijim meštanima. Oni kažu, dosad su samo za taksi usluge, izdvajali 150 dinara u jednom pravcu.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić ističe da u Svinjaru, dosad nije zabeležen nijedan slučaj povratka.

„Zemlja im je uzurpirana i sa tim se suočava ovaj narod u izgnanstvu.  Mi ćemo intenzivno, sa državom Srbijom, i sa svim relevantnim institucijama nastojati da se  u svakom smislu poboljša njihov položaj“  kaže Spirić.

Ovim porodicama, danas  su uručeni i paket sa osnovnim životnim namirnicama i kućnom hemijom, koje su obezbedili Crveni krst Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Centra za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici Dejan Đinović kaže da gotovo polovina ljudi nastanjenih u ovom naselju, su korosnici nekog oblika socijalnog davanja i da će ova ustanova i u narednom periodu nastaviti da brine o ovoj osetljivoj kategoroji stanovništva, naročito staračkim domaćinstvima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još