• Početna>
  • Vesti>

U Binačkoj Moravi na Bogojavljenje običaj nešto drugačiji, licitira se za Časni krst

Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležava se danas i na Kosovu i Metohiji. Dok je na jezeru Gazivode organizovano plivanje za Časni krst, u Binačkoj Moravi, na ulazu u Ranilug, običaj je nešto drugačiji.

NIkad više momaka nije ušlo u hladnu Moravu da bi Bogojavljenje proslavilo na način kako se to oduvek praktikuje u Ranilugu. Njih jedanaestorica, praćeni podrškom sa mosta i obala, na tri stepena, jutros oko osam časova, plivali su za Časnim krstom. Običaj je da više puta zarone snažno držeći časni krst u ruci.

Retko se momcima iz Kosovskog Pomoravlja pridružuju i gosti. Ovaj put i Luka Jovanović iz Rume.

“Luku sam upoznao na fakultetu u Beogradu, pozvao sam ga na proslavu Bogajavljenja u moj zavičaj i on je sa radošću prihvatio i danas je sa mnom zajedno u Binačkoj Moravi plivao sa Časnim krstom”, kaže za Puls Nenad Arsić iz Glogovca koji se nada da će sledeće godine ovde biti mnogo više njegovih kolega.

Plivanju sa Časnim krstom prethodila je litija kroz selo praćena trubačima.

“Ovi običaji za Bogajavljenje stariji su od stotinu godina. Imamo tragove da se ovako obeleževalo i pre Prvog svetskog rata ne samo u Ranilugu, nego i u selu Korminjane, koje se takođe nalazi na obali reke BInačke Morave”, kaže paroh raniluški Srđan Jerinić.

Pre nego što su u porti crkve Svetog Jovana u Ranilugu osvetili vodicu za koju se veruje da ima lekovita svojstva za dušu i telo, kumovi su rekli svoje. Običaj je da za Časni krst u crkvi  licitiraju domaćini iz Raniluga. Ko ponudi više novca, čuvaće časni krst u svom domaćinstvu narednih godinu dana, a to je od davnina simbol zdravlja, mira i berićeta sa čitavu porodicu.

“Da uzmem krst odavno želim. Licitirao sam, ali nisam do sada uspeo. Ove godine ponudio sam 66 hiljada dinara i krst nosim u svoju kuću u Ranilug”, kaže tridesetogodišnji Miloš Tasić zahvalivši komšijama koji su mu ove godine ustupili prednost. Miloš živi u domaćinstvu u Ranilugu sa roditeljima i sa suprugom i dvoje maloletne dece.

Bogojavljenje se slavilo i u drugim mestima Kosovskog Pomoravlja, a posebno svečano je bilo u manastiru Draganac, gde je liturgiju služio iguman ovog manastira otac Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još