Hoti: Samoopredeljenje nije zainteresovano za saradnju

Član predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti izjavio je da Pokret Samoopredeljenje nije zainteresovan za postizanje koalicionog sporazuma sa tom strankom.

Hoti je, gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV, istakao da  način na koji se Samoopredeljenje do sad ponašalo ne ostavlja puno nade za saradnju.

“Uveren sam da Samoopredeljenje ne ceni partnerstvo sa DSK, jer 26. decembra nije došlo do sporazuma između dve stranke. I mi takođe imamo odgovornost u izgradnji institucija. Mogli smo da blokiramo saradnju nakon konstitutivne sednice, ali nismo to uradili”, poručio je član Predsedništva DSK.

Prema njegovim rečima, Kurti je trebalo da 26. decembra zatraži da se odloži konstituisanje Skupštine, jer sporazuma nije bilo.

“Način na koji se Kurti ponašao bio je nekoretan prema nama. Mi smo se već složili oko toga kome će pripasti predsednik parlamenta, složili smo se da pripada DSK-u. Nismo dali ime predsednika parlamenta, jer nije bilo dogovora. Uveren sam da smo dali sve od sebe i nastavljamo da činimo sve što možemo, iako ovo pismo ne ostavlja vrata otvorena“, rekao je Hoti.

Naglasio je i da DSK nije seo za pregovarački sto da se “cenjka” i dodao da se sa Samoopredeljenjem nisu sporili oko pozicija, već, da je ravnopravnost u upravljanju stvar principa.

“Oni nas podstiču na cenkanje kao da smo na pijaci. Ono što Samoopredeljenje radi spada u trgovinu. Povećanje broja ministarstava je neshvatljivo. Mi smo za podelu odgovornosti “, istakao je Hoti.

On je ocenio da Samoopredeljenje želi “apsolutnu moć” i da je to kamen spoticanja u postizanju sporazuma. 

DSK ostaje otvoren za dogovor, uprkos Kurtijevom pismu

Govoreći o najnovijoj ponudi Samoopredeljenja, Hoti je istakao  da je DSK spreman da prevaziđe pismo lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija koje je danas stiglo u sedište te stranke i da ostanu otvoreni za dogovor.

Međutim, istakao je da Kurtijevo pismo nije bilo potrebno i da je ukazivanje poštovanja između dve stranke neophodno čak i kada se ne slažu.

“Da se Mustafa ponašao poput Kurtija mi bismo napisali takvo pismo, koje liči na pamflet. Verujem da treba da poštujemo jedni druge čak i kada se ne slažemo. Ovo pismo je nepotrebno i veoma neprimereno. Nema smisla da dve stranke koje imaju za cilj da prave koalicionu vladu komuniciraju u ovom obliku. Nećemo odgovoriti, jer ovo ne zaslužuje odgovor. Uprkos tome, Isa Mustafa je izjavio da smo i dalje otvoreni za postizanje sporazuma, jer ovo pismo nismo smatrali ozbiljnim”, naglasio je Hoti.

Prema njegovim rečima, DSK želi dogovor o formiranju vlade kojim će se stvoriti četvorogodišnja stabilnost.

“Insistiramo na sporazumu koji stvara stabilnost za četiri godine. Mi smo tražili predsednika parlamenta, a Samoopredeljenje dva potpredsednika. Nismo uspeli da se dogovorimo oko funkcije predsednika Kosova, što je besmisleno. Dogovor koji su predložili za mesto predsednika ukazivao je da ćemo opet imati izbore 2021. godine. Verujem da smo do sada bili korektni i da ćemo nastaviti da budemo”, poručio je Hoti.

Ipak, istakao je da i ukoliko se ne postigne koalicioni dogovor za formiranje nove vlade, poštovanje imeđu dve stranke mora da postoji.

“Pretpostavimo i da ne postignemo dogovor, poštovanje mora da postoji  i ne treba da komuniciramo na ovaj način. Mi kao DSK prevazišli smo i daleko veće prepreke za pronalaženje jezika komunikacije u interesu građana”, ukazao je Hoti.

Dodaje i da bi DSK otišao na sastanak ukoliko budu pozvani od strane Samoopredeljenja, ali samo da potpišu sporazum koji su oni sami predložili.

“Ako Samoopredeljenje prihvati našu ponudu, potpisaćemo je. Dugo smo razgovarali. Ako žele koaliciju sa DSK, to je forma koju tražimo, a kako oni postižu dogovor unutar stranke, njihov je problem. Mi smo išli na pregovore da bismo izgradili uravnoteženu vladajuću koaliciju”, zaključio je Hoti.

Izvor Koha Ditore/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još