Briga za kosovski budžet ukoliko se ne formira Vlada

Poslanici u Skupštini Kosova mogu da pronađu načine da odobre budžet za 2020. uprkos nepostojanju nove vlade piše Gazeta Ekspres i navodio da je u pitanju rizik da se od 1. aprila potone u budžetsku krizu.

Predstavnici civilnog društva smatraju da Skupština Kosova, koja je konstituisana krajem decembra 2019. ima moć da vrši svoju zakonodavnu funkciju, što, prema njima, podrazumeva da bi moglo odobriti i kosovski budžet.

Prvi korak koji Skupština mora da preduzme, prema civilnom društvu, je uspostavljanje parlamentarnih odbora kako bi se pregledao trenutni budžetski okvir. Vlada je pripremila nacrt budžeta za 2020. godinu i spremna je da ga prosledi Skupštini Kosova u vreme koje je potrebno.

Direktor Grupe za pravne i političke studije Arbreša Lodža, u razgovoru za RSE kaže da Parlament mora da formira parlamentarne odbore kako bi ili odlazeća Vlada ili Skupština mogla da predlože nacrt zakona o budžetu putem zakonodavne inicijative, naime preko Odbora za budžet i finansije.

„Ostavkom vlade svaka zakonska inicijativa vraća se na nulu. Budući da još nije postignut dogovor između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova za vladajuću koaliciju, na Skupštini je da zakonodavnom inicijativom predloži i posle toga odobri kosovski budžet“, kaže Lodža.

Ministarstvo finansija je već izjavilo da je 31. oktobra 2019. Vladi predložilo nacrt budžeta za 2020. Ali, Vlada je bila u ostavci i nije mogla da nastavi sa njenim usvajanjem kao nacrt zakona, koji bi nakon toga bio podnet Skupštini.

Luljzim Rafuna, savetnik sadašnjeg ministra finansija Bedri Hamze veruje da bi  vlada u ostavci mogla da podnese Skupštini nacrt budžeta. Kaže da Ustavni sud nije ograničio nijednu nadležnost vlade. Inače, postupak predloga zakona mogli bi pokrenuti ili odbori, parlamentarne grupe ili čak poslanici, kaže on.

 „Vladi, koja je već na funkciji, prema odluci Ustavnog suda nije osporavan status. A, nemamo zakon ili propis koji bi priznavao definiciju rezignirane vlade. Sve je to zbog nedostatka vladinog zakona. Vlada, nakon odluke Ustavnog suda, donosi odluke i postupak odlučivanja se nikada ne dovodi u pitanje ”, naglašava Rafuna.

Ustavni sud Kosova proglasio je Haradinajev zahtev u pogledu definisanja ovlašćenja i funkcionisanja vlade nakon ostavke premijera neprihvatljivim za tumačenje.

 Verujući da i ako Vlada podnese ostavku, Skupština može da odobri budžet, Rafuna kaže da stvaranjem nove vlade može revidirati i poboljšati budžet u bilo kojem trenutku.

“Buduća vlada, ima mogućnost da u bilo kom trenutku revidira i prilagodi budžet Kosova”, rekao je on.

Izvor: Indeks online , Kosovo Online

Comments

Pročitaj još